Nadace Naděje dětem pomáhá zachránit novorozence v Opavě

17.06.2015

Nadace Naděje dětem přispěla nadačnímu fondu DĚTÍ NA DLANI na zakoupení resuscitačního přístroje Lullaby Resus Plus pro Dětské oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Nadace celkem darovala s pomocí švýcarské finanční společnosti Swiss Life Select částku ve výši 74 931 Kč.

Resuscitační přístroj pomáhá předčasně narozeným novorozencům s problémy s dýcháním a umožní lékařum odvrátit trvalé následky nebo i smrt.

Nadace Naděje dětem, jež funguje za podpory finančně poradenské společnosti Swiss Life Select Česká republika, dlouhodobě poskytuje finanční dary na nákup rehabilitačních a pomocných zařízení pro dětské nemocnice. Své příspěvky poskytuje dětským rehabilitačním zařízením i rodinám, které si nemohou kvůli finanční náročnosti potřebné zařízení dovolit.

Jsme velice rádi, že můžeme lékařům pomoci v jejich náročné práci. Každý dětský život, který se díky novému vybavení podaří zachránit, bude úspěchem k nezaplacení,“ říká Pavel Manhalter, výkonný ředitel Swiss Life Select.

Lullaby Resus Plus, na který nadace Naděje dětem přispěla, je přístroj speciálně určený pro resuscitaci předčasně narozených dětí, které mají problémy s dýcháním. Následkem přidušení novorozence mohou být těžké následky na zdraví dítěte včetně neurologických potíží a poškození mozku dítěte. Resuscitátor slouží k obnovení dechu novorozence s možností přesného dávkování kyslíku (tzv. oxygenoterapie) a umožní tyto problémy odvrátit. Přesto stále chybí v desítkách zejména menších nemocnic. Lullaby Resus Plus je spolehlivý, plynem poháněný resuscitační přístroj, který nepotřebuje žádný zdroj elektrické energie, a lze jej tak snadno přenést v rámci nemocnice.

Nadační fond DĚTI NA DLANI pomáhá ke zlepšení zdravotnické péče o předčasně narozené děti. Na základě potřeb definovaných primáři všech dvanácti vysoce specializovaných center v ČR pro nedonošené děti pomáhá pořizovat potřebné vybavení, zejména moderní resuscitační zařízení, nejen do těchto zdravotnických zařízení. Díky příspěvku od nadace Naděje dětem je schopen pořizovat více těchto přístrojů i do státních porodnických zařízení, které moderní resuscitátory v tuto chvíli vůbec nevlastní, nebo u nichž jsou zařízení již zastaralá.

„Jsme přesvědčeni o tom, že by každé dítě mělo mít zajištěnou stejnou startovní čáru, ať už je narozeno kdekoli po ČR. Díky modernímu resuscitátoru nejenže vzroste dítěti šance na přežití, ale mnohonásobně se sníží riziko trvalých následků. Díky finančnímu příspěvku zprostředkovanému Nadací dětem má dnes moderní resuscitační přístroj také dětské oddělení Oblastní slezské nemocnice v Opavě,“ říká Ing. Dušan Fibingr, Ph.D., ředitel nadačního fondu DĚTI NA DLANI.