Světová ekonomika v roce 2016 poroste stejně rychle jako loni

19.01.2016

Hrubý domácí produkt v příštím roce čeká podobně rychlý růst jako loni, tempo však bude v jednotlivých zemích nevyrovnané. Zatímco USA mírně zrychlí, Evropská unie bude čelit politickým výzvám, které ovlivní i ekonomiku.

Politika spolu s nízkými cenami ropy dusí i Rusko a Brazílii, mírně zpomalí i Čína. Naopak Indie má nejlepší předpoklady dále růst. Vyplývá to z odhadů vývoje ekonomiky analytiků švýcarské finanční společnosti Swiss Life.

Ekonomický růst podle odhadů OSN letos zrychlí na 2,9 %, v roce 2017 pak přesáhne tři procenta. V uplynulém roce se přitom světové HDP zvýšilo jen o 2,4 % méně, než napovídaly předpovědi.

„Mezinárodní měnový fond je ještě optimističtější, upozorňuje ale na nevyrovnaný růst kvůli úrokovým sazbám v USA nebo problémům Číny. Odhady analytiků naší sesterské společnosti Swiss Life Asset Management v Curychu to potvrzují a všímají si dalších lokálních specifik klíčových ekonomik,“ říká analytik Swiss Life Select Česká republika Jan Macek.

Podrobnější odhad růstu HDP od Swiss Life se proto pohybuje mírně pod konsensem ve většině sledovaných zemí, v inflaci se shodnou s průměrným odhadem. Celkově by se světové ekonomice podle odhadů mělo dařit přibližně stejně dobře jako v uplynulém roce.

Více informací naleznete v tiskové zprávě.

Líbí se Vám článek? Sdílejte!