V roce 2016 zdraží nemovitosti i hypotéky

25.01.2016

Česko zažilo další rekordní rok hypoték i nízkých úrokových sazeb. Ceny nemovitostí již ale začínají růst výrazněji, než doposud. Jak bude na nemovitostním a hypotečním trhu vypadat rok 2016?

Silnou ekonomiku doprovodí opětovný nárůst cen nemovitostí, zejména u pozemků zasáhne nový zákon o DPH. Připravovaná legislativa mírně zvedne i rekordně nízké sazby hypoték. Samotná česká ekonomika naroste o dalších 3,1 %, ukazuje výhled finanční společnosti Swiss Life Select pro Českou republiku.

Úrokové sazby hypoték zvedne regulace

Podle dat Ministerstva pro místní rozvoj si fyzické osoby v České republice ke konci září sjednaly hypotéky za více než 135 miliard korun. S ohledem na stávající tempo růstu lze čekat, že statistiky ministerstva ke konci roku opět překročí rekordní rok 2013, kdy lidé sjednali hypoteční úvěry za téměř 150 miliard korun. Podle Hypoindexu dokonce až o vysokých 40 miliard a hypoteční trh tak dosáhl celkového objemu 190,4 miliard korun. Důvody takového růstu můžeme hledat v několika faktorech. „Rekordně nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů vydržely po celý rok i přes různé predikce jejich postupného růstu. Cena nemovitostí stoupá a s ní se úměrně zvyšuje i průměrná poskytnutá hypotéka. Navíc pozorujeme zvýšení aktivit developerů, kteří na trh uvádějí stále více nových nemovitostí. Náš odhad potvrzuje čísla Hypoindex, růst trhu tak loni přesáhl 30 %,“ říká Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select.

Letos v parlamentu již čeká na schválení nový zákon o spotřebitelském úvěru, který by podle evropské směrnice měl být účinný od konce března 2016. „Dnes je téměř jasné, že zákonodárci březnový termín schválení nestihnou. Až se tak ale nakonec během letoška stane, spotřebitelé se mohou těšit na větší práva ve vztahu k finančním institucím poskytujícím úvěry. Banky naopak čeká větší administrativní i finanční zatížení spojené s novou legislativou. A to je také důvod, proč budoucí žadatelé o hypoteční úvěr nemusí získat tak výhodnou úrokovou sazbu, jak ti dnešní,“vysvětluje Jiří Sýkora.

Spolu s vyšší ochranou včetně možnosti splatit jednou ročně zdarma až pětinu úvěru se nová legislativa pravděpodobně promítne také do vyšších úrokových sazeb hypotečních úvěrů. V současnosti většina českých bank za předčasné splacení účtuje poplatky, které jim náklady s touto službou spojené pokrývají. A některé banky již dnes jasně hovoří o tom, že změny budou muset promítnout do svých úrokových sazeb.

Je tedy možné, že po loňských historických minimech dojde k plošnému zdražování hypoték. Na vývoj sazeb má však vliv ještě jeden velmi silný faktor: konkurence. A vývoj v minulosti již ukázal, že ve chvíli, kdy se očekávalo navýšení úrokových sazeb, je konkurenční boj srazil opět dolů.

„Přes počáteční kolísání způsobené akčními nabídkami u hypoték v druhé polovině roku očekáváme mírný nárůst úroků. Konkurence je na českém hypotečním trhu velice silná, tváří v tvář rostoucím nákladům a postupnému oživení na trhu dlouhodobých peněz přesto nemůže zůstat na hranici dvou procent věčně,“popisuje Sýkora. „Z pohledu objemu nově poskytnutých hypoték se rok 2016 zařadí mezi ty nejúspěšnější, přestože loňská vysoce rekordní čísla s největší pravděpodobností nepřesáhne,“ dodává.

Více informací naleznete v tiskové zprávě.