Vývoj Indexu CII750

25.01.2019

Index českého investora CII750 slaví první rok na českém trhu a našel si svoje místo i v českých médiích a u odborné veřejnosti. Jak se podle indexu dařilo kapitálovým trhům?

Přestože byl ekonomický růst silný, kapitálovým trhům se v roce 2018 moc nedařilo. „Rok 2018 byl zajímavý tím, že se sešlo hned několik negativních faktorů naráz, což mělo za následek pokles všech hlavních tříd aktiv. Z tohoto pohledu věříme, že rok 2019 bude lepší, zatím tomu vše nasvědčuje,“ vysvětluje Michael Holec, hlavní analytik poradenské společnosti Swiss Life Select.

Rok 2018 nebyl pro tuzemské fondové investory nijak úspěšný. Největší propady nastaly v posledním měsíci, slabší koruna však českému investorovi mírně pomohla. Příčinou propadů bylo zejména zvýšení celkové nervozity a obav o vývoj globální ekonomiky, svoji roli však sehrály i centrální banky a agresivní protekcionistická zahraniční politika v podání prezidenta Spojených států Donalda Trumpa.

Plné znění tiskové zprávy naleznete v příloze.