Komiksy, nové hračky nebo sladkosti - to jsou věci, za které děti rády utrácí své kapesné. Kolik peněz jim dát? A proč je kapesné tak důležité z hlediska finančního vzdělávání? Vše podstatné v devíti užitečných radách.

Kapesné je prostředkem pro plnění dětských snů. Současně představuje i první krok k finančnímu vzdělání, protože děti přirozeně učí zacházet s penězi. 

Správný způsob nakládání s penězi by rozhodně neměl začít až s první výplatou připsanou na účet. Proto je důležité naučit s penězi zacházet už malé děti. Kolik si musí odložit stranou, aby se splnily jejich sny? Jak dlouho trvá, než si mohou dovolit koupit novou počítačovou hru? Jak dlouho si musí odkládat, aby si ve vyšším věku mohly vyrazit na krátký výlet nebo si pořídít dražší věc?

Aby si to děti a teenageři dokázali uvědomit, nabízíme devět užitečných rad o kapesném.

1. Dávejte přiměřenou částku
V zásadě by měla být výška kapesného závislá od rodinného rozpočtu a věku dětí. V  první třídě můžete začít s 20 Kč za měsíc a částku postupně navyšovat. 

2. Začněte co nejdříve
I v tomto případě platí heslo "čím dříve, tím lépe". Nejpozději však tehdy, když vaše dítě vloží pod polštář první mléčný zub a bude mít radost z pár mincí, které mu přinesla zoubková víla. V opačném případě se může stát, že vaše ratolest peníze utratí dříve, než pochopí význam a hodnotu peněz.

3. Mluvte o kapesném
Děti a mladí lidé by měli pochopit, že kapesné není jen "prostředek k plnění přání". Proto si s nimi pravidelně povídejte, proč by se měli starat o své peníze. Proč je někdy lepší šetřit, než utratit všechno okamžitě? Ukažte jim, jak si šetřit na dražší a významné výdaje, například řidičský průkaz nebo své vlastní vzdělání. Vysvětlete jim, že i vy musíte šetřit, abyste si mohli něco koupit.

Two boys washing the dishes in the kitchen sink

Kapesné je prvním krokem k finančnímu vzdělání, protože děti učí přirozeně zacházet s penězi. Malou část kapesného může tvořit "mzda" za drobné domácí práce, jako například mytí nádobí či vynášení odpadků. Takto děti pochopí, že práce vyžaduje disciplínu, ale díky mzdě se to vyplatí.

4. Ukažte dětem důležitost spoření
Motivujte děti extra kapesným navíc, pokud ve spoření dosáhnou dohodnutý cíl. Toto jim pomůže pochopit princip složeného úročení.

5. Odměňte domácí práce
Bez práce nejsou koláče. Peníze nevypadávají z bankomatů jen stisknutím tlačítka. Musíte mít mzdu, abyste si měli co vybrat. A to je přesně to, co musí děti pochopit. Malou část kapesného může tvořit "mzda" za drobné domácí práce, jako například mytí nádobí či vynášení odpadků. Takto děti pochopí, že práce vyžaduje disciplínu, ale díky mzdě se to vyplatí.

6. Jednoznačně rozdělte náklady
Dohodněte se s dětmi na tom, co si budou z kapesného platit sami. Naučí se rozdělit si peníze tak, aby si část mohly ukládat na splnění svých dětských snů. Je mimořádně důležité, abyste kapesné platili včas a pravidelně, aby se na peníze od vás mohli spolehnout.

A little child helps his parents in housework, cleaning the floor using a vacuum cleaner

Děti a mladí lidé by měli pochopit, že kapesné není jen "prostředek k plnění přání". Proto si s nimi pravidelně povídejte, proč by se měli starat o své peníze.

7. Nevyplacení kapesného nepoužívejte jako trest
Díky pravidelně vyplácenému kapesnému se děti učí vystačit si s pevným rozpočtem a dobře si ho rozdělit.  Nevyplacení kapesného byste proto neměli nikdy používat jako trest.

8. Nedávejte zálohu
Důležitou součástí finančního vzdělávání je i část, v níž se děti poučí ze svých chyb. Proto jim neplaťte žádné zálohy na kapesném, raději s nimi diskutujte o tom, co se stalo s plánováním jejich rozpočtu.

9. Dejte teenagerům větší samostatnost
Teenagerům okolo po 15ti let dávejte finančí částky, aby se učili převzít odpovědnost za běžné náklady související s jejich životem.  Například platby za lístky na mhd, kadeřnictví, oblečení apod.  Naučí se dobře si rozdělovat a hlídat své peníze.