V době online nakupování a donášce jídla jsou plasty všudypřítomné - a přesto není tak těžké se jim vyhnout. Máme tipy, jak pomocí drobných změn udělat svůj každodenní život udržitelnějším.

Podle Ministerstva životního prostředí vyprodukuje každý Čech  551 kilogramů komunálního odpadu. Celkové množství odpadů mírně klesá, přesto se příliš mnoho skládkuje. Až 46 % komunálních odpadů skončilo na skládkách, což představuje mrhání zdroji i vysokou zátěž pro životní prostředí.

Velké problémy způsobuje zejména plastový odpad. Plast totiž nehnije, nerozkládá se a ani se nerozpadá - a pokud, tak jen velmi pomalu. Plastové pytel se rozkládá až po 10-ti až 20-ti letech. PET láhev se rozpadne až po 450 letech. Je tedy nejvyšší čas zastavit záplavu plastů a co nejvíce se vyhýbat tvoření odpadu v každodenním životě. S následujícími tipy se vám to určitě podaří.

Stylish woman with purchase in cotton reusable net bag and glass cup on storefront background of zero waste shop. Low waste, plastic free lifestyle concept. Eco mesh shopper outdoors with copy space.

1. Nakupujte do látkových tašek

Tak jednoduchá a přesto tak podceňována - stará dobrá látková taška. Nejlepší je dát si jednu do každé kabelky či batohu. Aby se vám "vyplatilo" používat bavlněnou tašku, musíte ji v obchodě vytáhnout až 131-krát. Je to z důvodu dostupnosti bavlny a také náročnosti výrobního procesu. Avšak na rozdíl od plastových tašek a sáčků neznečišťuje oceány. Pokud přece musíte sáhnout po igelitové tašce je důležité, abyste ji použili vícekrát, tím snížíte uhlíkovou stopu.

Opatrnost se také doporučuje u papírových tašek. Ačkoli je k dosažení výhody oproti plastovým taškám z hlediska uhlíkové stopy nutné použití alespoň třikrát, jejich hnědý vzhled může klamat. Často nejsou vyrobeny z recyklovaného materiálu a zároveň nejsou tak trvanlivé a stabilní jako tašky látkové.

different pens on black ground

 

2. Nepoužívejte propisky získané zdarma

Lidé mají samozřejmě radost z „užitečných“ propagačních dárků, jako jsou sešity, klíčenky nebo propisky.

Je zde jedno velké Ale: ve většině případů jsou zbytečně zabalené do igelitu a navíc vyrobeny z plastu. Než tedy příště vložíte do kapsy propisovací pero zdarma, uvědomte si, že tyto věci škodí životnímu prostředí - a pravděpodobně jich už máte doma stovky.

Zero waste gift wrapping traditional Japanese furoshiki style. Plastic free hand made gift package for Christmas, birthday, Easter and other occasions

3. Balte dárky udržitelně

Dárkovou bitvu zatím vyhrávají plastové stuhy, dárkové tašky a spol. Ale nemusí to tak být. Mimořádně estetické jsou například dárky zabalené v šátcích či látkách. Při správné technice nepotřebujete dokonce ani lepicí pásky.

Tip pro vás: Jako balící papír můžete použít také pečící papír. Nebo dejte dárek bez obalu. Určitě také potěší:-)

Waste pile and two girls running with bags doing plogging outdoors

4. Zkuste plogging

Seznamte se s novým ekologickým tipem sportu - s ploggingem. Ten kombinuje sběr odpadu a jogging. Pokud zrovna neradi běháte, můžete se při sbírání odpadků klidně jen projít. Pokud tedy vidíte při sportu nebo při procházce v parku v trávě odpadky, vezměte si příště odpadkové pytle a rukavice a oddejte se ploggingu!

Closeup image of a beautiful asian woman drinking iced coffee with stainless steel straw

5. Používejte ekologická brčka

Ekologické alternativy plastových brček si už našly cestu do mnoha restaurací, barů, kuchyní a obývacích pokojů. Ať už jsou vyrobeny z nerezové oceli, papíru nebo ze slámy - vypadají dobře, jsou zábavné a jsou
šetrné k životnímu prostředí. Už jste je vyzkoušeli? Od 3. července 2021 jsou některé plastové a polystyrenové předměty jako například brčka, příbory, nádobí či vatové tampony do velké míry v Evropské unii zakázané a to díky nařízení EU.

woman in a sweater holds a thermomug with a hot drink in her hands on gray wall background

6. Přineste si vlastní hrnek

Když je ráno hektické, potřebujete si na cestu dát rychlou kávu?  Kdo by ji občas nepotřeboval, že? Mnozí z nás si neuvědomují, že tento zvyk výrazně přispívá k neustálému zvyšování produkce odpadu. Co třeba koupit si vlastní termohrnek? Některé kavárny dokonce podporují vaše udržitelné chování a to tím, že vám dají malou slevu na nápoj do vlastního hrnku. A pokud toto již není dobrý začátek dne, tak ...

Fresh fruits and vegetables in a wicker eco-friendly bag on a beige background.  Zero waste

7. Neplýtvejte jídlem

Už jste někdy přemýšleli nad tím, že byste nadbytečné potraviny darovali, místo toho, abyste je vyhodili? Víte, že existují užitečné aplikace (například: Jídlov.cz, Nesnězeno ) v oblasti sdílení potravin, které se snaží předcházet plýtvání potravinami. Pokud taková iniciativa ve vašem okolí ještě není, zkuste ji uspořádat právě vy.

T-shirt made of 100% organic materials.

8. Naučte se říct ne fast-fashion

Každý Slovák vyhodí ročně v průměru 4 až 12 kg šatstva. Až 3 z 10 Slováků kupují nové kousky každý měsíc. Dělají to obvykle v obchodních řetězcích fast-fashion (rychlé módy). Aby zajistili dostatečné dodávky oděvů, stále více se vyrábí polyesterová tkanina. Ta je hlavně levná a rychle dostupná. Co ale mnozí z vás nevědí je, že při každém praní se nejmenší částice z umělých vláken uvolňují do podzemních vod a oceánů. No a nakonec tyto mikročástice končí v našem potravinovém řetězci. Když se tedy příště postavíte před svou skříň, položte si otázku: Potřebuji jedenácté džíny nebo dvacáté boty?

Massage and Spa products with eucalyptus on a light background

9. Vybírejte si přírodní kosmetiku

Mnoho kosmetických výrobků obsahuje plasty, které jsou škodlivé pro životní prostředí. Ale zvládnete to i bez nich s přírodní kosmetikou. Pomocí jednoduchého průvodce Greenpeace velmi snadno zjistíte, zda kosmetický výrobek obsahuje plast.

Composting concept - kitchen leftovers in paper bag, copy space

10. Nenechte se oklamat nálepkou "bio"

To, že je na pytlích na organický odpad napsáno "bio", ještě neznamená, že se dají použít biologicky. Aktivisté výslovně zdůrazňují, že biologicky kompostovatelné plasty, jako například pytle na organický odpad, způsobují problémy při zpracování odpadu a v konečném důsledku znečišťují přírodu. Nejlepší proto uděláte, pokud budete sbírat biologický odpad do nádoby, kterou pak pravidelně vyprázdníte do odpadkového koše určeného na organický odpad.

Minimalist vegan style girl with wicker bag and reusable glass coffee cup on background of interior of zero waste shop. Woman doing shopping without plastic packaging in plastic free grocery store.

11. Nakupujte bez obalu

Byli jste už někdy v bezobalovom obchodě? Nakoupit tam můžete nebalené potraviny, na které si buď přinesete vlastní nádobky či sáčky nebo si v obchodě pořídíte znovupoužitelné nádoby. Podívejte se, kde je nejbližší bezobalový obchod.

Close Up Of Woman Wrapping Sandwich In Reusable Environmentally Friendly Beeswax Wrap

12. Balte do ubrousků z včelího vosku

Možnou alternativou k potravinové fólii jsou ubrousky z včelího vosku. Vyrábějí se z bavlny a jsou napuštěné včelím voskem. Do takových ubrousků můžete zabalit chléb, zeleninu, ovoce či sýr. Potraviny tak vydrží déle čerstvé. Můžete jimi překrýt i mísy či boxy pro skladování potravin

Coins in a bottle and the green tree, Represents the financial growth. The more money you save, the more you will get.

13. Dopřejte si ekologickou budoucnost

Zkombinujte své spoření na budoucnost podle vašich představ s udržitelností. Uděláte něco nejen pro naši planetu ale i sebe. Využijte některé z našich investičních strategií a fondů , které vám pomohou naplnit vaše sny a představy o budoucnosti. Můžete se tak stát finančně nezávislým a zároveň vytváříte udržitelnou budoucnost.