Stát se potravinově soběstačnými není pro většinu z nás možné - chybí prostor, čas nebo znalosti. Touha ale narůstá a trend mikrozáhradek může naši potřebu částečně uspokojit. Na malém prostoru si může vlastní zeleninu vypěstovat téměř každý. A rozhodně neváhejte zapojit děti. Bude se jim to líbit.

Zejména ve městech je přístup k čerstvým potravinám poměrně omezený. Rostoucí obliba farmářských trhů trend rostoucího zájmu o čerstvé potraviny jen potvrzuje. Jak hezké by bylo, kdybyste si mohli vypěstovat vlastní zeleninu nebo bylinky? Mikrozahrádka vám toto vše nabízí.

Co je mikrozahrádka?

Možná si vzpomente na své dětství, když jste spolu s rodiči nebo ve škole zaseli semínka řeřichy a o několik dní později jste sklízeli malé rostlinky, které jste si dávali na chléb s vajíčkem nebo smetanovým sýrem. To bylo něco jako mikro-zahradničení.

V městském zahradničení nacházejí lidé způsob, jak pěstovat čerstvé potraviny na malých plochách, a získat vlastní, čerstvé plodiny. Novou úrovní je mikrozahrádka. Potraviny se pěstují v nejmenších možných prostorech, někdy dokonce bez přírodní půdy a ve speciálních systémech. Lze použít jak běžná semena, tak tzv. „mikrozeleniny“, které se téměř neliší od pravidelně pěstovaných rostlin, ale jsou jednoduše sklizeny mnohem dříve, než jejich větší příbuzní na polích nebo ve sklenících.

Mikrozahrady jsou navrženy tak, aby byly vysoce produktivní. Jsou energeticky a prostorově úsporné, udržitelné, cenově dostupné a využívají půdu nebo substrát. Ti, kdo používají organická semena a hnojiva, si tak mohou vypěstovat vlastní bioprodukty.

SLD_Vertical_Gardening_Micro_Gardening_1254472124_872x491

Kolik prostoru potřebuje mikrozahrádka?

Mikrozahrada může zabrat několik centimetrů čtverečních, pokud je rozložena v malé misce, mini skleníku nebo v květináčích na parapetu. Pokud máte více místa, můžete samozřejmě vytvořit celé záhony na několika metrech čtverečních nebo rozšířit plochy pro výsadbu svisle nahoru. To obvykle skvěle funguje u palet, které jsou umístěny na stěnách nebo na policích. Trubky nebo závěsné květináče lze také výborně využít pro "vertikální" zahradnictví.

Které rostliny jsou vhodné?

Pokud chcete nejprve pečlivě otestovat mikrozahrádku, vsaďte na klíčky. Jsou velmi zdravé a bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerály a vlákninu. Mohou být pěstovány z různých semen v mělké nádobě jen s využitím navrhčeného kuchyňského papíru nebo v nádobě zvlhčené vodou.

Vhodné jsou:
• vojtěška
• jetel pískavice řecké seno
• brokolice
• cizrna
• řeřicha
• čočky
• fazole mungo
• ředkev
• rukola
• pšenice
a mnohé další.

Měli byste používat neošetřená semena, například organická. Nejprve klíčky namočtena osm hodin do vody. Poté vodu vylije. Klíčky pěstované ve sklenicích byste měli opláchnout čerstvou vodou dvakrát denně. Přebytečná voda by měla  mít možnost odtoku, aby se zabránilo hromadění velkého množství bakterií. Před každým použitím nádobu důkladně vymyjte. 

Pěstování mikrozeleniny - například ředkviček, ale také semen hlávkového salátu, koriandru, hrášku, slunečnice - se obvykle provádí v nádobě naplněné zeminou, jako je květináč nebo velký plochý truhlík. Semena zasijte relativně hustě vedle sebe a opatrně zatlačte do půdy. Poté je navlhčete vodou z rozprašovače. V závislosti na semeni následně semínka zakryjte tenkou vstvou zeminy.  Mikrozelenina klíčí nejlépe na jasném a teplém místě bez přímého slunečního záření. Je důležité, aby substrát nevyschl. První zelenou úrodu můžete sklidit zhruba po týdnu. 

Homegrown and aromatic herbs in old clay pots. Set of culinary herbs. Green growing sage, oregano, thyme, savory, mint and oregano.

Zkušenější zahradníci se mohou rovnou pustit do pěstování bylinek a zeleniny v květináčích nebo jiných nádobách. Vždy myslete na správný výběr semene. Pokud jste netrpěliví, můžete si pořídit miniskleník na předklíčení. Nebo si ho můžete postavit svépomocí. Budou se vám na něj hodit plastové nádoby na potraviny. Nebo můžete použít udržitelnější výrobky, jako například velké sklenice či kombinovat sklo se dřevem.  

Zkusíte vypěstovat salát v květináči? Péče o něj je poměrně jednoduchá, roste rychle a vysazovat jej můžete zas a zas. Saláty mohou být úžasné sami o sobě. Nebo je můžete využít jako doplněk mnoha jídel. Plnohodnotné jídlé z nich vykozlíte jedndouše - například přidáním vlastnoručně vypěstovaných cherry rajčat, paprik a bylinek. Kreativitě se meze nekladou.

Stáleplodící  jahody jsou také ideální pro pěstování v květináčích, ať už v bytě nebo na balkoně. Umí se pěkně rozrůst a plody dávají několik měsíců v roce (obvykle od června do října). Můžete si je vychutnat s müsli, přidat do smoothie, nebo sníst jen tak.

Regrowing (znovu rostoucí)

Regrowing je velmi praktický tip, jak zahrádkařit udržitelně. Potraviny se totiž nepěstují ze semen, ale z kuchyňských zbytků. Vše, co potřebujete, je stonek celeru, spodní část cibule nebo brambora, která začala klíčit někde  v rohu zásuvky. Salát, cibule, jarní cibule, pórek, mrkev, fenykl či celer můžete znovu vypěstovat v mělkých nádobách nebo ve sklenících s trochou vody. Předpokladem pro úspěšný regrowing je dostatečně velký stonek - přibližně 3 až 5 centimetrů v závislosti na druhu zeleniny. Kořeny by měly být ponořené do vody, ale zbytek zeleniny by z ní měl vyčnívat. Brambory můžete zasadit do speciálních nádob nebo košů naplněných slámou. Jakmile zbytek z kuchyně, ze kterého vám vyrostla nová zelenina zvadne, můžete sbírat novou úrodu.

Máte semínka? Pusťte se do toho!

Nezáleží na tom, zda si vyberete zahrádkaření v mikro nebo makro stylu, vnitřní nebo vnější. Vždy je úžasné sledovat, jak rostliny rostou a sklízet vlastní úrodu. Díky tomu víte, odkud klíčky, bylinky nebo zelenina pocházejí. Jídlo na váš stůl překoná extrémně krátkou vzdálenost a tak jej můžete mít vždy 100 procentně čerstvé.

Pokud chcete jít ještě o krok dál, můžete si vyrobit i vlastní kompost. Každá domácnost produkuje organický odpad, který si s minikompostérmi nebo s vermikompostérmi (kompostér s živými žížalami, které kompostují odpad) lze přeměnit na výživný kompost pro vaše rostliny i v těch nejmenších bytech. Tak na co ještě čekáte?!

A v neposlední řadě do zahrdničení můžete snadno a zábavně zapojit děti! Vždyť není nic lepšího, než si pochutnat na svačince, kterou sami vypěstovaly.

Věříme, že se vám v mikrozáhradkárčení bude dařit a že vám zahrádkaření vyjde podle vašich představ!