Jsou před námi druhé prázdniny a letní dovolené poznamenané pandemií. Naší starostí už není jen to, zabalit si do kufru za letním dobrodružstvím plavky, opalovací krém, sluneční brýle a pas, ale je dobré myslet na kvalitní cestovní pojištění, které kryje i rizika spojená s covidem-19. Na pandemii koronaviru totiž reagovaly i pojišťovny. Na co dát při sjednání cestovního pojištění pozor a na co rozhodně nezapomenout? Poradíme vám.

Cestovní pojištění v Evropě – není opravdu třeba?

Cestovat po Evropě je možné i bez cestovního pojištění. V rámci Evropské unie a dalších přičleněných států platí tzv. evropský průkaz zdravotního pojištění, který zajišťuje základní zdravotní péči. Má to ale háček.

Evropský průkaz zdravotního pojištění kryje neodkladnou péči za stejných podmínek, za jakých k ní mají přístup místní občané. Pokud musí platit vysokou spoluúčast či nemohou v rámci veřejného zdravotního pojištění využít soukromá zdravotnická zařízení, platí tato pravidla i pro české cestovatele.

S cestovním pojištěním je navíc spojena asistenční služba. Při jakémkoli zdravotním problému je tak možné komunikovat jejím prostřednictvím se zdravotníky v češtině, a odpadá tak jazyková bariéra. Krom toho asistenční služba dokáže nalézt optimální řešení zdravotní komplikace či doporučit nejbližší nemocnici.

„Zejména při provozování rizikových sportů není vhodné na evropský průkaz zdravotního pojištění spoléhat,“ varuje Věra Švecová, specialistka na pojištění Fincentrum & Swiss Life Select. Kupříkladu v Alpách je řada zdravotnických zařízení působících mimo veřejné zdravotní pojištění a v případě nehody si zranění nemohou vždy vybrat, kam budou záchrannou službou převezeni.

shutterstock_1892431909

Rizikové a extrémní sporty vyžadují pečlivý přístup

Zvláštní důraz na cestovní pojištění je třeba klást při provozování rizikových či extrémních sportů. Každá pojišťovna si přitom tyto kategorie může definovat sama v pojistných podmínkách.

„Zejména při cestování za adrenalinovými sporty je vhodná konzultace s finančním poradcem, který má přehled o nabídkách cestovních pojišťoven. V tomto směru nejde jen o výluky z pojištění a další podmínky, ale i o pojištění odpovědnosti za škody, které by v takovém případě mělo být jednoznačně součástí cestovního pojištění,“ zdůrazňuje Věra Švecová.

Každý odpovídá za způsobené škody. A zejména při provozování extrémních sportů mohou být způsobené škody značné. Pokud nejsou správně kryté pojistkou, dopadnou na vrub cestovatele, který je musí zaplatit.

Pandemie mění cestovní pojištění

Pojišťovny na pandemickou situaci reagovaly úpravou podmínek cestovního pojištění. Ovšem je potřeba pečlivě vybírat konkrétní produkt.

„Podmínky cestovního pojištění se liší i v krytí rizik spojených s koronavirem. Některé produkty pojistí i storno zájezdu při zhoršení pandemické situace v cílové destinaci, některé zaplatí případný prodloužený pobyt a náhradní dopravu při nakažení koronavirem,“ říká Věra Švecová, a dodává: „Volba správného produktu je proto zcela zásadní a není ji vhodné podceňovat.“

Aby bylo cestování podle vašich představ, je vhodné i cestovní pojištění vybírat se zkušeným finančním poradcem. „Naši finanční poradci díky sledování změn produktů jednotlivých pojišťoven jsou schopni doporučit nejvhodnější pojistku pro konkrétní situaci a dovolenkovou destinaci,“ uzavírá Švecová.

Příklad z praxe:

Za pár korun jsme ušetřili desetitisíce

Jednalo se jen o týdenní zájezd do Egypta. A stal se z něj pobyt na měsíc a půl. „Bez cestovního pojištění bych neměl, jak to zaplatit,“ říká pan Evžen. Egypt je díky stabilnímu počasí bez dešťů a bohatému podmořskému světu vyhledávanou lokalitou nejen pro potápěče, ale i pro milovníky pláží. Díky poušti by se dalo říci, že pláže v Egyptě sahají až k pyramidám. Jenže pandemie leccos změnila. „Zaplatil jsem si týdenní zájezd s plnou penzí a většinu času jsem trávil v hotelovém komplexu a na pláži. Nečekal jsem, že bych se mohl nakazit,“ popisuje svůj pobyt pan Evžen a dodává: „Cestovní pojištění jsem si ani nechtěl sjednávat. Mám nějaké ke své platební kartě, tak jsem si říkal, že to stačí.“ Naštěstí se týden před odletem setkal se svým finančním poradcem. „Řešili jsme klasickou ‚údržbu‘ smluv. Zkontrolovali jsme nastavení pojištění domácnosti i nemovitosti a provedli na nich úpravy. Při probírání životní pojistky se pan Evžen zmínil o cestě do Egypta,“ vypráví Petr Mašláň, senior poradce ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. „A tak jsem se zeptal, jaké má cestovní pojištění.“ Po pročtení pojistných podmínek Petr Mašláň zjistil, že pojištění ke kartě nekryje vůbec nic společného s koronavirem. Naopak. „Pandemický stav měla pojišťovna ve výlukách,“ vysvětluje Petr Mašláň, senior poradce z Fincentrum & Swiss Life Select. „Jinou pojistku jsem původně nechtěl. A nakonec jsem rád, že jsem dal na dobrou radu,“ usmívá se pan Evžen. Pobyt v Egyptě se mu kvůli nákaze covidem-19 protáhl. Než byl jeho test negativní, strávil „na dovolené“ místo jednoho týdne hned týdnů šest. Náklady na prodloužený pobyt i návrat náhradním letadlem přitom hradila pojišťovna.