S Karlem Šulcem, místopředsedou představenstva společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, jsme si povídali o vývoji na investičním trhu v posledních letech. Došlo i na otázky spojené s rentou na stáří nebo správnou investiční strategii.

Češi se stále moc nenaučili investovat a spravovat svoje finance. Zlepšilo se to za posledních deset let? V čem nejčastěji chybují? A kde vidíte investice v budoucnu, třeba za dalších deset let?
Za posledních deset let došlo k dramatické změně. Před deseti lety bylo slovo investice téměř nebezpečné, které se balilo do něčeho jako „úspory“. Navíc bylo tehdy krátce po krizi… Kdyby tehdy došlo k podobnému propadu jako loni na jaře, došlo by patrně k výprodejům. Situace se však změnila, naši klienti jsou již poučenější investoři, a proto při poklesu trhů v souvislosti s koronavirovou krizí u nás k výprodejům nedošlo. Samozřejmě jsme zareagovali velmi rychle, protože naši poradci klienty v oblasti investic dlouhodobě vzdělávají a radí jim, kdy je příležitost k nákupu. Trh se zákonitě po určité době vrátí zpět, což se také velmi rychle projevilo. Musím říct, že jsem byl mile překvapen, že prakticky nikdo z našich klientů v době koronavirové krize neodprodával, naopak nakupovali a využili příležitost. Klienti se už dnes slova investice nebojí. Samozřejmě situace není stále ideální, zejména když se podíváme na objem peněz, které lidem leží na účtech. Ale přece jen došlo k velkému posunu.

Co je důvodem a co nejvíce pomáhá? Edukace lidí?
Zcela jistě neustálé vysvětlování. Je to však dlouhý proces. Klienti například začínají od investic malých částek a postupně je zvyšují, když se přesvědčí, jak se s jejich prostředky pracuje. Nicméně pro řadu lidí jsou banky stále větší jistota. I když to nemá s racionálním finančním chováním nic společného. Inflace je však už nad 4 % a lidé začínají chápat, že prodělávají, když mají peníze na účtech a budou s tím muset něco dělat. Je to krásně vidět třeba na starých penzijních fondech, kde už mnozí klienti pochopili základní investiční principy a přesunují peníze do doplňkového penzijního spoření. Takže se to pomalu mění. Ale je to jako tanker na moři, otočíte kormidlo a ono to dalších dvacet kilometrů jede, než změní směr.

Takže je šance, že za dalších deset let se to opravdu změní?
Ano, ale teď jsou největší módou kryptoměny a různé tokenizování, kterému nikdo moc nerozumí. Ale zní to tak moderně. Nicméně vždycky tady budou lidé, kteří si myslí, že objeví zázrak. Určitá lidská chamtivost a emoce s ní spojené jen tak nezmizí. Podle mě však i do budoucna budou investice postavené na stejném fundamentu jako dnes. Funguje to takto stovky let. Samozřejmě se změní forma, vše přejde do digitálního světa.

Takže když se vaši klienti ptají na kryptoměny nebo třeba fenomén NFT, o kterém se hodně mluví, co jim radíte?
Naše společnost je v tomto ohledu zdravě konzervativní. Možná by někteří poradci chtěli investovat třeba do bitcoinů, ale my si vážíme své reputace a nechceme ji ztratit třeba právě kvůli kryptoměnám. Obecně je naše pozice v oblasti investic zaměřena na výběr nejkvalitnějších investičních nástrojů, určitě ale nejdeme do nadměrných rizik. Máme pro klienty v nabídce různé fondy kvalifikovaných investorů, kde najdete nabídky, jež mohou přinést zajímavé výnosy, ale nebude to nikdy hlavní část investic. Vždy jsou to spíše doplňkové věci.

Klienti se už dnes slova investice nebojí. Samozřejmě situace není stále ideální, zejména když se podíváme na objem peněz, které lidem leží na účtech. Ale přece jen došlo k velkému posunu.

Loni jste uvedli svůj vlastní fond Best Solution Fund SICAV. Jak se mu daří? Plánujete něco podobného i do budoucna?
Prakticky začal fungovat až letos, protože poslední dva měsíce loňského roku byly spíš ve znamení rozjezdu. Ale daří se mu skvěle! Musím připomenout, že jsme na investice specialisté a trh nás tak i vnímá. Nyní spravujeme přibližně 24 miliard korun, což je někde na úrovni aktiv pod správou třeba Komerční banky. Pokud jde o aktiva pod správou na poradce, jsme zdaleka největší poradenská společnost na trhu. I proto chceme klientům nabízet něco vlastního. Z toho vlastně vznikla myšlenka SICAV fondů. Máme dva podfondy a oba nám dělají velkou radost.

Kolik mají pod správou?
Za devět měsíců je v obou dohromady řádově půl miliardy korun, což je na české poměry podle mého názoru nebývalé. Rozhodně tím daleko překonáváme náš plán. Vlastně jsme plán splnili za osm měsíců!

Před více než dvěma lety jste uvedli na trh koncept ETF Constellation. Ten je také úspěšný? Budete přemýšlet o něčem dalším?
Samozřejmě to vede kúvahám, co dál. Určitě už máme nějaké obrysy a chceme připravit něco dalšího. Naše ETF fondy, které jsou jiné než SICAV, mají také vynikající výsledky. Tam se blížíme jedné miliardě za dva a půl roku. Jak vysvětlují naši poradci klientům – nejsou to dva protichůdné světy, ale naopak se doplňují. Například minulý rok na tom byly indexové fondy trochu lépe než ty aktivně řízené. Letos jsou naopak aktivně řízené zatím lepší. Jsem rád, že můžeme nabídnout klientům něco našeho, respektive všechny pasivně řízené strategie od Black Rock. Jsme v tom jediní v ČR. Je to i díky naší mateřské společnosti Swiss Life Select. Máme tak dobrou vyjednávací pozici. K tomu nabízíme ještě tři tematické strategie. První pro naši divizi Medical, strategie je zaměřena na zdravotnictví a demografické trendy. Druhá je technologická, což byl loni největší „trhák“. A třetí je Green Planet – to považuji za trend budoucnosti. To doplňuje naši standardní nabídku.

SLS barvy 2110064
Na investice jsme specialisté a trh nás tak i vnímá. Nyní spravujeme přibližně 24 miliard korun, což je někde na úrovni aktiv pod správou třeba Komerční banky.

Jak se vůbec v investicích daří letos společnosti Fincentrum & Swiss Life Select? Poradenské firmy včetně vás čekaly v oblasti investic úspěšný rok, potvrzují to vaše letošní výsledky?
V investicích se nám velmi daří. Třeba u našich SICAV fondů se u těch nejdynamičtějších blížíme dvouciferným výnosům, někde okolo 12 %.Určitě překonáváme naše odhady. I rostoucí objem aktiv pod správou je potěšující.

A daří se vám v investicích nejen u vlastních fondů?
Samozřejmě. Swiss Life je divize specializovaná na investice, tvoří významnou část našeho portfolia, i když letos nám také významně rostly i hypotéky. Podíl investic na obratu se nám každoročně zvyšuje, blížíme se už 60 %, což je naprostý unikát na českém trhu. Podíl investic na obratu je u poolových společností někde okolo 10 %, u strukturovaných kolem 15 %. Takže my jsme zcela jinde než zbytek trhu. Je to výsledek dlouhodobé práce s klienty. Máme obě naše divize postavené komplementárně. Swiss Life se zaměřuje na afluentní klientelu, zatímco Fincentrum na klienty ze střední a vyšší střední třídy, řeší hlavně nemovitosti a hypotéky nebo pojištění. Ty jsou nyní v souladu s trhem velkým fenoménem. Co je ale potěšitelné, že jsme i zde v růstu nad trhem. Ale obě části naší společnosti nabízí komplexní poradenství, které vyžaduje neuvěřitelnou profesionalitu. Pro naše poradce to není snadné, protože musí umět všechno, k tomu zkoušky a průběžné doplňování vzdělávání. Z mého pohledu je to však jediná cesta, mít komplexní službu s maximální podporou IT. Tímto směrem podle mě půjde další vývoj.

Obecně tvorba renty či příprava na penzi je klíčové téma, protože v penzi strávíme třetinu života. A spoléhat pouze na státní penzi není příliš moudré. Penze a finanční zajištění stáří by měly být hlavní otázkou pro každého z nás.

Jaká je podle vás nejlepší strategie pro důchodovou rentu? Jak by se lidé měli obecně postarat o svůj majetek na stáří?
Renta je naše hlavní nosné téma. Obecně renta či příprava na penzi je klíčové téma, protože mnoho lidí si neuvědomuje, že v penzi strávíme třetinu života. Ale v penzi už nevytváříte peníze, jenom je spotřebováváte. Budete sice dostávat důchod od státu, ale je otázka, jak bude stát schopen pokrývat důchodový účet. Při současných deficitech je jasné, že to takto nemůže jít donekonečna. Takže penze a finanční zajištění stáří by měly být hlavní otázkou pro každého z nás. Mottem divize Swiss Life je „Umožňujeme našim klientům žít život podle jejich představ“, v divizi Fincentrum „Umožňuje našim klientům bohatnout“. V podstatě se bavíme o tom, že dlouhodobě tvoříme majetek, a ten se bude časem spotřebovávat. Chce to velmi pečlivou analýzu klientovy aktuální situace. Pak teprve můžeme tvořit strategii pro penzi. A poté se samozřejmě dostaneme k tomu, že zásadní je pravidelný „servis“ těchto finančních plánů. Je to jako s auty a nemovitostmi. Pokud si klient něco nastaví a neservisuje to, tak se to brzy rozpadne. Neustále se mění životní situace klienta i spousta dalších proměnných, takže bez kvalitního servisu to opravdu nejde. A pak ještě jedna důležitá věc, ve které se často chybuje: řada klientů si nastaví smlouvy do 65 let, což je málo. My nad tím nyní velmi intenzivně přemýšlíme a připravujeme koncept s názvem Swiss Rent. Je to složité téma, na našem trhu prakticky neřešené, protože o penzisty se nikdo starat nechce. My se ale chceme na tuto situaci připravit a chceme jim něco nabídnout do budoucna, protože si myslím, že je to velmi opomíjený segment, přitom mnohdy velmi zajímavý. Říkáme tomu doživotní péče. Tady je však třeba i změna v hlavách poradců. I oni si musí uvědomit, že klient nekončí svůj finanční život v pětašedesáti. Otvírá se zde obrovský trh, vždyť penzistů je okolo 2,5 milionu. Neříkám, že všichni jsou bohatí, ale spousta z nich majetek má. A o ten je třeba pečovat.

Jsou podle vašeho názoru třeba nemovitosti bezpečnou investicí, i když jejich ceny tak rostou? Nebo vidíte spíše příležitosti v nemovitostních fondech?
Investice do nemovitostí jsou u nás dlouhodobý trend. Není to jen poslední dva roky. Všichni si myslí, že jde o bezpečnou investici, ale i tady existuje řada hrozeb, třeba zvýšení daně, krátkodobé pronájmy a pokles zájmu o ně v době pandemie, politické preference směřující k levici. Například když máte v Německu více než jeden byt, tak už se začíná diskutovat, zda by se neměly volné byty obsadit nájemníky. Politická nebezpečí jsou reálná. Takže říkáme ano, je to svým způsobem bezpečná investice. Určitě to má své místo v portfoliu. Ale musíme se dívat i na velikost majetku klienta. Nemovitosti by měly zaujímat pouze určitou část v rámci celého majetku. Jak jsem zmínil, nemovitosti mají samozřejmě ve struktuře majetku své místo – a pokud není vhodné, aby klient investoval do nemovitosti přímo, jsou zde fondy. A těch je nepřeberné množství. Děláme pro naše klienty selekci výběru produktů, které jsou na českém trhu. To znamená, že děláme velmi konkrétní a detailní analýzu nabídek. Myslím, že nemovitostní fondy jsou smysluplnější než fyzické vlastnictví. Lidé si totiž málo uvědomují, že se o majetek musí starat. Jako majitel za to přebírají odpovědnost.

A co alternativní a udržitelné investice? Měli by lidé investovat i do tohoto typu aktiv?
Vždy se díváme na investiční profil klienta a víme, že kromě nemovitostí má i tento typ investic v portfoliu našich klientů své místo. A z dalších pak třeba malou částí i zlato. Vždy je však důležité řídit se likviditou. Například u cenných papírů je vysoká. Takže jeden pohled je hledisko struktury majetku, druhý pak likvidita.

Zdroj: Profi poradenství & finance