Současným zpomalením prodejů nových bytů se trh postupně vrací k normálnímu fungování. Enormní zájem o bydlení v hlavním městě, výhodné úrokové sazby a přebytek úspor v domácnostech. Kombinace těchto faktorů vedla v uplynulých dvou letech v hlavním městě k tomu, že se většina rezidenčních projektů prodala ještě před dokončením. To už neplatí.

Předloni se v Praze prodalo 7450 bytů. Meziročně to bylo o 28 % více a šlo o nejsilnější rok v novodobé historii. Rekordní poptávka, kdy byty zařazené do prodeje mizely ještě na papíře, vedla k tomu, že někteří developeři už neměli co nabízet. Nabídka nových bytů byla nejnižší za posledních 10 let.

Třikrát dražší hypotéky zásadně zbrzdily prodeje bytů

Nových bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek, poptávka po novém bydlení je přitom stále velká. Lidé jen při drahých hypotékách a v současné celkové nejistotě odkládají nákupní rozhodnutí.
Úroky hypoték, na kterých jsou prodeje bytů závislé, se ještě v roce 2021 pohybovaly kolem 2 %, ale nyní je to už přes 6 %. Česká národní banka navíc zpřísnila podmínky pro získání hypotéky. Tu dříve čerpala nadpoloviční většina kupujících nových bytů, dnes to jsou jen jednotky procent.

sl_immopulse_kauf_077

Na jaře, které bývá tradičně obdobím nejsilnějších prodejů nových bytů, se očekává oživení rezidenčního trhu.

Nejdůležitějším impulsem pro opětovný boom prodeje nových bytů bude výrazné zlevnění hypoték a jejich přiblížení k úrovni 3 % ročně, což by mohlo nastat už v letech 2024 / 2025.

Zajímáte se o trh s nemovitostmi nebo stojíte před rozhodnutím koupit či prodat vaši nemovitost?

Řešíte financování nákupu? Pomůžeme vám s výběrem vhodného řešením přesně podle vašich představ.

Listicle_Longevity_Startups_Aufmacherbild_1

Dlouhověkost

10 start-upů, které se snaží prodloužit lidský život

Problematika dlouhověkosti zažívá rozmach a vědci jsou velmi blízko k průlomovým objevům v různých oblastech. Podívejme se na deset inovativních začínajících firem, které pracují na revolučních technologiích, produktech a službách.

Číst více
Vývoj cen nemovitostí

Blog

Vývoj cen nemovitostí v ČR v závislosti na snižování úrokových sazeb hypoték

Předpovědět vývoj cen nemovitostí v České republice v roce 2024 je obtížný úkol, protože závisí na mnoha proměnných.

Číst více
01_Matthieu_Leimgruber_Aufmacherbild2

Dlouhověkost

Vynález důchodu

V dnešní době nám důchodové zabezpečení umožňuje vést ve stáří finančně nezávislý život. Jak ale tento systém starobního důchodu vlastně vznikl? Historik Matthieu Leimgruber se zabývá historií důchodových systémů a jejich významným přínosem pro fungování společnosti.

Číst více