S přicházejícím létem plánuje většina z nás dny svého volna, a to velmi často „za hranice všedních dní“ – třeba i do exotiky nebo jinam do zahraničí. Ale i v době oddechu a zasloužené dovolené se nám může stát něco neočekávaného, nepříjemná životní situace. Proto bychom neměli podceňovat cestovní pojištění.

SL_40+_Travel_Check-in_044

Vycestovat pouze s modrou kartičkou pojištěnce není ovšem dobré rozhodnutí. Samozřejmě to lze a zdravotní péče vám bude ve státech EU vždy poskytnuta. Ale i v zemích EU je třeba myslet na to, že není samospásná, a je nutné pamatovat na to, že se jedná pouze o základ. A že jsou situace a lékařské zákroky, na které se vztahovat nebude a budete je muset uhradit z vlastní kapsy. Některé ze států například požadují po pacientovi spoluúčast a může nastat i situace, kdy budete muset uhradit veškeré náklady. Je tedy nutné mít na takové léčebné výlohy k dispozici dostatečné finanční prostředky.

Klid a bezpečí za pár desítek korun

Abyste se takovým finančním výdajům vyhnuli, je dobré si na cesty sjednat cestovní pojištění. To zabezpečí vynaložené náklady na zdravotní péči nebo i za újmu na majetku, kterou způsobíte. Pojištění stojí pouze pár desítek korun denně a vaše celkové náklady na dovolenou nijak výrazně nezvýší. Rozhodně méně, než pokud byste léčbu měli uhradit z vlastní peněženky. Léčba v zahraničí totiž vychází na desítky až stovky tisíc korun.

Nejlepší je podívat se na konkrétní příklad. Pojistná ochrana na dovolenou v Chorvatsku pro čtyřčlennou rodinu (dva dospělí + dvě děti) vyjde v základu přibližně na 350 Kč.

cestovni-pojisteni-02
cestovni-pojisteni-02

Zde je příklad výpočtu včetně pojištění zavazadel a odpovědnosti. Shrnuto a podtrženo – i to nejlevnější cestovní pojištění vám nabízí limity a šíři služeb, kterou u evropského průkazu zdravotního pojištění zkrátka nenajdete.

cestovni-pojisteni-01
cestovni-pojisteni-01

Odpovědnost a zavazadla

Ve smlouvě cestovního pojištění je možné si sjednat nejen léčebné výlohy za nemoc či úraz, hospitalizaci a úrazové pojištění včetně trvalých následků, ale i odpovědnost či pojištění zavazadel, lze připojistit i rizikové sporty, poškození sportovního vybavení nebo dovolenou autem. Poslední zmiňované kryje i nepříjemnosti spojené s cestou vozidlem. Zahrnuje technickou asistenci (např. když se vybije autobaterie), opravu vašeho vozu na místě, odtah do ČR v případě poruchy i nehody, náhradní dopravu a rozsáhlé asistenční služby.

Řada z nás nakupuje dovolenou s předstihem, a to i proto, že je to kolikrát cenově výhodnější. Přináší to ovšem i nevýhody, a to ve chvíli, kdy těsně před odjezdem některý z účastníků onemocní, stane se mu úraz nebo nastanou jiné nečekané události, jako je např. náhlá ztráta zaměstnání nebo podání žádosti o rozvod. I v takovém případě pomůže cestovní pojištění, a to konkrétně pojištění storno zájezdu. To pokryje stornopoplatky nebo alespoň jejich část a újma je tak přijatelnější. Storno je možné dokonce využít i na letenky nebo jízdenky (bez dalších poplatků).

Proč upozorňujeme na nutnost sjednání cestovního pojištění? Ze statistik zdravotních pojišťoven totiž vyplývá, že pojištěn není každý pátý cestující. Přece jen chcete mít příjemnou a klidnou dovolenou a se správně vybraným pojištěním vás nic nepřekvapí.

Pokud si nevíte rady, kontaktujte vašeho finančního konzultanta a ten vám pomůže s výběrem se sjednáním toho správného pojištění.

Potřebujete poradit s pojištěním? Jsme zde pro vás.