Česká národní banka provedla 8. února na svém měnovém politickém zasedání další krok směrem k uvolnění monetární politiky. Snížila všechny tři základní úrokové sazby, což zahrnuje i pro veřejnost klíčovou repo sazbu, a to na 6,25 %. Toto již druhé snížení sazeb v řadě přichází jako reakce na novou makroekonomickou prognózu, která očekává pokles inflace směrem k inflačnímu cíli.

SL_Work_02_JB9A7276

ČNB snížila repo sazbu o 0,5 p. b. na základě nových ekonomických odhadů. Inflace zůstává odhadována na úrovni 2,6 %, avšak očekávaný růst ekonomiky byl revidován dolů z původních 1,2 % na 0,6 %. Tento krok naznačuje jen mírné oživení hospodářství, s větším růstem se počítá až v roce 2025.

Reakce trhů na toto rozhodnutí ČNB byla předvídatelná. Česká koruna oslabila vůči hlavním světovým měnám, čímž začíná být patrné snižování úrokových rozdílů, které v minulosti přispívaly k silné koruně díky relativně vyšším sazbám v České republice ve srovnání s EU a USA.

Vzhledem k této politice uvolňování můžeme očekávat pokračování trendu snižování úrokových sazeb v budoucnosti. Repo sazba by se do konce roku 2024 mohla pohybovat mezi 5 % až 4,5 %. Tento vývoj by mohl povzbudit českou ekonomiku, zejména prostřednictvím oživení na realitním trhu, který v minulém roce stagnoval.

Pokles úrokových sazeb by mohl vést k nižším hypotečním úrokům, což by mohlo zvýšit poptávku po hypotékách a tím i po nemovitostech. To by však mohlo způsobit růst cen nemovitostí, což by mohlo být negativní pro kupující.

Celkově lze říci, že rozhodnutí ČNB o snížení úrokových sazeb má potenciál ovlivnit různé oblasti ekonomiky včetně trhu s nemovitostmi. Je však důležité sledovat další vývoj a reakce trhu na tato opatření.


Sjednejte si schůzku

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Vývoj cen nemovitostí

Blog

Prodáváte nemovitost? Zvolte realitku a výhradní zastoupení. Vyhnete se případným nepříjemnostem.

Prodej či nákup nemovitosti představuje jednu z nejvýznamnějších životních událostí, která je často spojena s emocemi a rizikem chyby v důsledku nedostatku zkušeností. Proto je nezbytné vyhledat profesionála z oblasti realit, který vás celým procesem provede a bude navigovat správným směrem.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více
Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více