Od 1. 1. 2024 chystá vláda v rámci důchodové novely nový produkt s cílem zvýšit atraktivitu spoření na stáří. Pokud ještě nedojde ke změně, bude se tento produkt jmenovat Dlouhodobý investiční produkt a budeme ho znát pod zkratkou DIP.

SL_60+_Variation2_0167_001_3C

Fungovat bude jako stávající třetí důchodový pilíř a jedná se o nový a státem podporovaný způsob spoření na důchod, který přibude k dnes již známým produktům, jako je staré penzijní připojištění, novější důchodové penzijní spoření anebo, dnes již tolik nevyužívané, investiční životní pojištění.

Daňový odpočet

Tento produkt bude mít za úkol nalákat více lidí k investování a zajištění se tak na stáří. Jeho velkou výhodou bude, že daňovou podporu získá i člověk, který investuje přímo do podílových fondů, akcií a jiných finančních instrumentů, aniž by investoval přes již známé důchodové produkty. Dnes je možné provést daňový odpočet, jen pokud člověk investuje právě prostřednictvím penzijních fondů či investičního životního pojištění. Nově půjde daňový odpočet uplatnit až ve výši 48 000 Kč a nebude jen na jednu smlouvu, potažmo produkt, ale bude ho možné kombinovat přes všechny dostupné produkty (penzijní spoření, DPS, životní pojištění i DIP). Dnes je přitom možné provést daňový odpočet u produktů určených na stáří pouze ve výši 24 000 Kč. Po novelizaci tedy bude odpočet až dvojnásobný. Daňový odpočet ale bude výhodný i pro zaměstnavatele. Ten bude moci z daní odečítat částku ve výši 50 000 Kč, což povede k motivaci poskytovat zaměstnanci benefit právě v podobě příspěvku na stáří.

Regulace a bezpečnost

Tento produkt budou nabízet pouze regulované a dozorované instituce, jako jsou obchodníci s cennými papíry, banky a investiční společnosti, a klient tak nemusí mít strach, že by o prostředky přišel. Všechny tyto organizace mají k vykonávání činnosti licenci od ČNB. Produkt tedy bude podléhat přísné regulaci, čímž je zajištěna jeho dlouhodobá bezpečnost. Velikou změnou u tohoto produktu bude skutečnost, že vedle regulace a dlouhodobé bezpečnosti (na kterou jsem zvyklý i u stávajících produktů) přináší možnost vyššího zhodnocení. Toto zhodnocení není sice garantované, ale produkt umožní investovat i do aktiv, které dnes nakupovat v rámci spoření na důchod nelze. Jedná se o investice typu private equity, infrastrukturní projekty, alternativy, akcie a jiná dynamická aktiva, s nimiž jsou spojeny potenciálně vyšší výnosy. Těmto aktivům hraje do karet i dlouhodobý horizont, na který je produkt sjednáván, protože s delším horizontem klesá riziko investice.

Dlouhý investiční horizont potvrzuje změna, kdy klient bude muset spořit alespoň 120 měsíců a dosáhnout věku 60 let, aby si mohl produkt bez jakýchkoliv restrikcí vybrat. Aktuálně stačí u produktů na stáří splnit pravidlo šedesáti, tedy naspořit 60 měsíců a mít 60 let věku. Výčet novinek tímto ale ještě nekončí. V novele se také řeší státní příspěvky, které by se měly s rokem 2024 navýšit až na 340 Kč měsíčně z dnešních 230 Kč, což odráží růst cenové hladiny a nutnost zatraktivnit spoření ve třetím pilíři. Abyste na takový příspěvek dosáhli, budete muset spořit 1 700 Kč měsíčně, což je i horní hranice pro výpočet státního příspěvku. Nově totiž bude stát přispívat 20 % z úložky střadatele. Zároveň se ale zvýší i spodní hranice – dnes střadatel dostane státní příspěvek už při úložce 300 Kč, od 1. 1. 2024 bude muset být pro připsání nejmenšího státního příspěvku ve výši 100 Kč úložka alespoň 500 Kč, což odpovídá zmíněným 20 % z úložky.

SL_60+_Variation2_0039_001_3C

Všechny tyto změny mají vést k většímu využití důchodových produktů a k tomu, aby se lidé na svůj důchod zodpovědně připravovali. Není totiž dobré spoléhat se pouze na stát, jelikož poměr ekonomicky aktivních obyvatel na jednoho důchodce bude v roce 2050 přesně 1 : 1. To nejsou moc dobré vyhlídky pro budoucí generaci důchodců, a proto je dobré využít jakékoliv příležitosti, kdy nám stát nabízí při spoření pomocnou ruku.