České domácnosti nejsou v mezinárodním měřítku tolik zadlužené

V rámci Evropské unie si české domácností v rámci zadlužení drží sympatické 10. nejnižší místo. To odpovídá zhruba 46 % Čechu, kteří nyní mají půjčku. Problém se splácením přitom měly v posledním roce pouhé 4 % dlužníků, třetina z nich pak řešila situaci novou půjčkou. Ve většině případů se jedná o hypotéku, kterou má 40 % dlužníků. nebo spotřebitelský úvěr (36 % dlužníků). Na druhou stranu zde existují velké rozdíly. Například splátkami půjček a úvěrů přesahujícími 30 % měsíčního příjmu je zatížena téměř čtvrtina českých domácností, které mají nějaký úvěr nebo půjčku. A dokonce každá čtvrtá domácnost z těch zadlužených má obtíže vyjít se svým příjmem nebo je ve zpoždění s pravidelnými měsíčními platbami.

Podle dat Světové banky si v posledním roce peníze půjčilo 42 % Čechů, což je 6. nejnižší podíl populace v EU, přičemž eurounijní průměr činí 50,6 %. Nejvíce úvěrů či půjček si naopak zřídili obyvatelé Lucemburska či Německa. V zámoří se pak tyto podíly pohybují na ještě vyšších hodnotách. V USA si za poslední rok vzalo půjčku zhruba 76 % obyvatel, v Kanadě 86 %.

Familien
Familien

Čeká USA další shutdown?

Shutdown americké vlády by poškodil úvěry USA, uvedla ratingová agentura Moody's. V jejím případě se jedná o poslední velkou agenturu, která drží americký rating na Aaa, zatímco jiná agentura Fitch měsíc zpátky snížila hodnocení vlády o jeden stupeň na AA.

Pokud Kongres neposkytne finanční prostředky na fiskální rok začínající 1. října, byly by narušeny služby americké vlády a stovky tisíc federálních pracovníků by byly propuštěny bez platu.

Případný shutdown by byl dalším důkazem toho, jak politická polarizace ve Washingtonu oslabuje tvorbu fiskální politiky v době rostoucích tlaků na dostupnost vládního dluhu USA kvůli vyšším úrokovým sazbám. Agentura Moody's Současně uvedla, že ekonomický dopad odstávky bude pravděpodobně omezený a krátkodobý.

Čínský realitní sektor nutně potřebuje vzpruhu

Čínský realitní sektor, kdysi pilíř ekonomiky, se od roku 2021, kdy realitní gigant China Evergrande nesplnil své dluhové závazky, propadá. Do podobných problému se následně dostal i další developer Country Garden. Samotné Evergrande a Country Garden mají dohromady závazky v hodnotě 3,8 bilionu juanů (524 miliard dolarů). Peking je tak nyní zaneprázdněn zaváděním politických opatření na podporu trhu s nemovitostmi, který představoval jednu čtvrtinu čínské ekonomiky, a některé místní vlády v tichosti opouštějí letité politiky, které regulovaly ceny nových domů. Existuje však limit toho, kolik důvěry lze obnovit, dokud není řešení jeho největšího problému na dohled.

Problémy se přitom dále kupí. China Evergrande 24. září uvedla, že nebyla schopna vydat nové dluhopisy v souvislosti s restrukturalizací svých dluhů, protože hlavní dceřiná společnost, Hengda Real Estate Group, je vyšetřována.

Ke konci srpna činila celková podlahová plocha neprodaných domů v Číně 648 milionů metrů čtverečních, ukazují nejnovější údaje Národního statistického úřadu (NBS). To by se rovnalo 7,2 milionu domů, podle propočtů agentury Reuters, na základě průměrné velikosti domů 90 metrů čtverečních. To ale nepočítá četné rezidenční projekty, které již byly prodány, ale ještě nebyly dokončeny kvůli problémům s peněžním tokem, nebo několik domů zakoupených spekulanty při posledním vzestupu trhu v roce 2016, které zůstaly prázdné, což dohromady tvoří většinu nevyužitých domů.

Jedním z řešení by bylo zrušit státní regulaci cen, která měla dříve zajistit stabilitu. Propad cen by sice podnítil poptávku, ale vláda by musela čelit obrovskému dopadu. Stávající vlastníci budou nešťastní, když uvidí, jak se hodnota jejich domů propadne: míra vlastnictví domů v Číně dosáhla do roku 2020 90 % a nemovitosti tvoří 70 % bohatství domácností. Ve slabé ekonomice není jasné, kde se nezkreslená cena usadí. Přesto se zdá, že nalezení dna na trhu je zásadní pro jakékoli oživení trhu s nemovitostmi.

Ing. Richard Bechník
Hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select