Měsíční splátka hypotéky na 3,5 mil. Kč sjednané do 80 % ceny nemovitosti, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,19 % p. a. se v srpnu snížila o 118 korun na 22 950 korun.

Praha, 9. srpna 2023 –Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zaznamenala v srpnu pokles již třetí měsíc v řadě. Od letošního května klesla průměrná nabídková sazba již o 13 bazických bodů, přesto o zásadní změně trendu směrem k nižším sazbám zatím nemůže být řeč.

Průměrná nabídková sazba se snížila na 6,19 %

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu klesla za poslední měsíc o pět bazických bodů a k 7. srpnu činila 6,19 % p. a.

„Nabídkové hypoteční sazby bank klesají již třetí měsíc po sobě. Pokles oproti minulému měsíci byl však opět jen v řádu setin a od května letošního roku tak došlo k celkovému poklesu jen o 0,13procentního bodu. Jde tak stále spíše o kosmetické úpravy než o nějakou dramatickou změnu trendu směrem k nižším sazbám. Pro představu konkrétního dopadu na peněženky lidí s hypotékami - zmíněný pokles sazeb od letošního května byl na splátce hypotéky ve výši 3,5 milionu korun a splatností 20 let, činil rozdíl pouhých 276 korun,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Pro srovnání: průměrná nabídková sazba klesla v březnu letošního roku o 10 bazických bodů a hypoteční splátka o více než 200 korun. Nejvýraznější propad sazeb za dva roky následně ale vystřídal opět mírný růst.

Swiss Life Hypoindex_srpen_2023
Swiss Life Hypoindex_srpen_2023

Graf: Swiss Life Hypoindex srpen 2023

Měsíční splátka klesla pod 23 tisíc korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,19 % p. a. klesla o 118 korun na 22 950 korun.
„Splátka hypotečního úvěru klesá stejně jako průměrná nabídková sazba již třetí měsíc v řadě. Pod hranici 23 tisíc korun se průměrná měsíční splátka hypotéky dostala naposledy v říjnu loňského roku, kdy při průměrné nabídkové sazbě hypoték 6,2 % p. a. činila 22 991 korun,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Nejvíce zlevňují hypotéky s tříletou fixací

Nejvýrazněji zlevnily v uplynulém měsíci hypotéky fixované na tři roky, a to o osm bazických bodů. U hypoték do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) klesla průměrná sazba na 6,2 % p. a. a u hypoték pro mladé do 36 let (LTV nad 80 %) na 6,48 % p. a.

O sedm bazických bodů se snížila průměrná sazba hypoték fixovaných na pět let. U hypoték s LTV do 80 % klesla na 5,92 % p. a. a u hypoték pro mladé na 6,2 % p. a. Pět bazických bodů odepsaly hypotéky s desetiletou fixací, a to na 6,03 % p. a. u hypoték s LTV do 80 % a hypotéky pro mladé na 6,31 % p. a. Sazby hypoték fixovaných na jeden rok klesly pouze o jeden bazický bod, a to na 6,6 % p. a., resp. 6,09 % p. a.

ČNB naplnila očekávání, pokles sazeb zatím není na stole

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na srpnovém zasedání ponechala v souladu s očekáváním úrokové sazby opět beze změny. Základní úroková sazba tak již více než rok zůstává a zřejmě ještě nějakou dobu zůstane na sedmi procentech. O snižování sazeb bankovní rada nejednala, protože míra inflace podle ní zatím neumožňuje o tom uvažovat. Debata o tom přijde na pořad možná na podzim. Možnosti ohledně budoucího vývoje sazeb jsou podle ČNB otevřené a vše bude záviset na vývoji ekonomiky. Guvernér ČNB Aleš Michl ale nevylučuje ani další zvyšování sazeb.

Vyhlídky na snižování úrokových sazeb hypoték tak nejsou příliš pravděpodobné. „Tak jako ČNB na počátku srpna neučinila žádnou změnu ve vyhlašovaných sazbách, tak logicky ani banky nepřistupují k nějakému výraznějšímu snižování hypotečních sazeb. A tak jedinými hybnými silami, které roztáčejí kola hypotečního trhu, zůstávají snižující se ceny nemovitostí a zmírnění omezujícího limitu DSTI,“ dodal Jiří Sýkora hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select. S platností od 1. července totiž zrušila Česká národní banka limit ukazatele DSTI, který určoval maximální procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek úvěru na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr.

Swiss Life Hypoindex

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %. Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni. Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Swiss Life Select je přední finančněporadenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Swiss Life Select zveřejňuje každý měsíc hodnoty ukazatele Swiss Life Hypoindex® a čtvrtletně Index českého investora CII750. Dále provozuje odborné portály investujeme.cz a hypoindex.cz.

V případě zájmu o další informace kontaktujte:

Miroslav Beneš
Mobil: +420 603 174 347
E-mail: miroslav.benes@benesgroup.cz

Milan Kříž
Mobil: +420 602 266 316
E-mail: milan.kriz@benesgroup.cz