Měsíční splátka hypotéky na 3,5 mil. Kč sjednané do 80 % ceny nemovitosti, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,1 % p. a. klesla o 180 korun na 22 770 korun.

Praha, 7. září 2023 – Hypotéky zlevňují již čtvrtý měsíc v řadě. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v září klesla o dalších devět bazických bodů na 6,1 %. ČNB ale stále drží základní úrokovou sazbu na 7 % a k výraznějšímu snižování sazeb se v dohledné době nechystá. Kdy dojde k výraznějšímu poklesu hypotečních sazeb?

Průměrná nabídková sazba klesá čtvrtý měsíc v řadě

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu klesla za poslední měsíc o devět bazických bodů a k 5. září činila 6,1 % p. a. Hypotéky tak od května zlevnily již o 22 bazických bodů.

„Po skončení prázdnin některé banky přistoupily k tradičním podzimním slevám na úrokových sazbách hypoték, a to se samozřejmě projevilo i na Swiss Life Hypoindexu. Nicméně stále jde o časově omezené akční nabídky a základní sazba hypotečních úvěru v bankách zůstává na stejné úrovni, stejně jako základní sazba ČNB. A tak se průměrná nabídková sazba stále drží nad 6 %. Nicméně u vybraných bank lze sjednat hypotéku i se sazbou nižší téměř o jedno procento,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Swiss Life_Hypoindex_ZARI_2023
Swiss Life_Hypoindex_ZARI_2023

Graf: Swiss Life Hypoindex září 2023

„Pro další vývoj hypotečního trhu je samozřejmě dobrou zprávou, že banky začínají pomalu snižovat úrokové sazby. Naopak špatnou zprávou může být, že se pravděpodobně zastaví nebo i otočí dosud klesající trend cen nemovitostí. A to jednak kvůli už zmíněnému pozvolnému snižování úrokových sazeb hypoték, ale hlavně kvůli zamrzlému tempu výstaveb nových nemovitostí,“ dodává Jiří Sýkora.

Měsíční splátka klesla na 22 770 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,1 % p. a. klesla téměř o 180 korun na 22 770 korun. Splátka hypotečního úvěru klesá stejně jako průměrná nabídková sazba již čtvrtý měsíc.

Nejvýrazněji opět zlevnily hypotéky s fixací na tři roky

Stejně jako minulý měsíc zlevnily nejvýrazněji hypotéky fixované na tři roky, a to o 15 bazických bodů. U hypoték do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) se průměrná sazba snížila na 6,04 % p. a. a u hypoték pro mladé do 36 let (LTV nad 80 %) na 6,33 % p. a.

Zatímco úrokové sazby hypoték fixovaných na jeden rok s LTV do 80 % klesly v průměru o tři bazické body na 6,57 % p. a., jednoleté fixace u hypoték pro mladé stagnovaly. Sazby všech ostatních fixací hypoték klesly o sedm bazických bodů.

Desetileté fixace opět pod šestiprocentní hranicí

Hypotéky s fixací na 10 let s LTV do 80 % zlevnily o sedm bazických bodu na 5,95 % p. a. Poprvé od října loňského roku se tak opět podívaly pod šestiprocentní hranici. Pod hranicí 6 % se od července držely pouze sazby hypoték s pětiletou fixací a LTV do 80 %, které v uplynulém měsíci klesly o dalších sedm bazických bodů na 5,84 % p. a. O sedm bazických bodů zlevnily také hypoték pro mladé s fixací na pět a deset let, a to na 6,13 % p. a., resp. 6,23 % p. a.

Sazby klesají, změna trendu v (ne)dohlednu

„Vzhledem k tomu, že je pokles nabídkových sazeb u většiny bank způsoben časově omezenými slevovými akcemi, nelze předpokládat, že jde o dlouho očekávanou změnu trendu vysokých sazeb. Obrat by mohlo přinést až výraznější snížení základních úrokových sazeb ČNB,“ řekl uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

K takovému kroku se ovšem bankovní rada ČNB zatím nechystá. Vyplývá to i z vyjádření většiny členů bankovní rady, která zdůrazňují stabilitu úrokových sazeb po delší dobu. K prvnímu snížení sazeb ČNB by tak mohlo dojít až na únorovém zasedání bankovní rady.

Další snižování sazeb bude ovšem záležet na vývoji inflace. V případě, že dojde k výraznému poklesu inflace v příštím roce, základní úroková sazba by na konci roku mohla klesnout na mnohem přijatelnější úroveň pro hypoteční úvěry.

Swiss Life Hypoindex

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %. Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni. Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Swiss Life Select je přední finančněporadenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Swiss Life Select zveřejňuje každý měsíc hodnoty ukazatele Swiss Life Hypoindex® a čtvrtletně Index českého investora CII750. Dále provozuje odborné portály investujeme.cz a hypoindex.cz.

V případě zájmu o další informace kontaktujte:

Miroslav Beneš
Mobil: +420 603 174 347
E-mail: miroslav.benes@benesgroup.cz

Milan Kříž
Mobil: +420 602 266 316
E-mail: milan.kriz@benesgroup.cz