Investoři svěřili fondům Best Solution Funds SICAV, které nabízí společnost Fincentrum & Swiss Life Select, již více než miliardu korun. Fondy jsou přitom v nabídce teprve od konce roku 2020. K původním dvěma podfondům – Vyváženému a Progresivnímu, přibyly na počátku letošního roku další dva, které se zaměřují na indexové fondy (ETF). Jeden z nových fondů reaguje na aktuální trend udržitelných investic, které jsou populární zejména mezi mladými investory.

Best Solution Funds SICAV (1)

Fondy jsou jedny z mála finančních nástrojů, které umožňují dlouhodobě porážet inflaci. Vysoká míra úspor a dramatický růst inflace přiměly v posledních měsících řadu Čechů hledat bezpečný přístav pro své peníze. Nejracionálnějším řešením jsou právě investice do fondů. Na sílící zájem malých i větších investorů zareagovala již na konci roku 2020 finančně poradenská společnost Fincentrum & Swiss Life Select a nabídla jim fondy Best Solution Funds SICAV. Jde – zjednodušeně řešeno – o fondy fondů. Tedy fondy, které investují do jiných fondů a diverzifikují tak riziko.

O tom, že se trefily do poptávky českých investorů, svědčí, že fondy Best Solution Funds SICAV za necelého 1,5roku získaly do správy již přes jednu miliardu korun (stav k polovině února 2022). Společnost Fincentrum & Swiss Life Select tak potvrdila, že patří k největším hráčům v oblasti investic na českém trhu.
„Loňský rok byl ve znamení nebývalého růstu zájmu o investování a investiční produkty. Tento trend pokračuje v nezmenšené míře i v roce letošním a pomohl k rychlému nárůstu majetku v našich fondech k hranici jedné miliardy korun. Důvodem je rekordní množství volných peněz v ekonomice a současně rekordní inflace, která jejich hodnotu rychle ukrajuje,“ řekl Jan Macek, vedoucí produktového oddělení, Fincentrum & Swiss Life Select.

„Naše fondy zaujaly investory svojí jednoduchou investiční strategií, spočívající ve výběru těch nejlepších fondů na celém investičním trhu. Investoři oceňují, že v jednom investičním nástroji, jednoduchém na sjednání i pochopení, dostávají velmi široce diversifikované portfolio – výběr těch nejlepších fondů největších světových správců aktiv. To vše s měnovým zajištěním do české koruny, aktivním řízením a možností investovat jednorázově i pravidelně velké i malé objemy peněz,“ upřesňuje Jan Macek.

Podfondy Vyvážený a Progresivní
Fincentrum & Swiss Life Select nabízí od konce roku 2020 možnost investovat ve dvou podfondech Best Solutions Funds SICAV: Vyváženém a Progresivní. Oba jsou sektorově i regionálně doširoka rozkročené a investují zejména do cenných papírů vydávaných akciovými a dluhopisovými fondy. V Každém je přibližně 12 podkladových fondů se 40 až 50 tituly. Dohromady tedy každý cílí na víc než 500 akciových a dluhopisových titulů.

Jsou určeny pro vyvážené a dynamické investory, jimž jde o dlouhodobé zhodnocení svých peněz při rozumné míře investičního rizika.

Trend udržitelných investic
V nedávné době přibyly k původním dvěma podfondům nově další dva: ETF Constellation Sagittarius ESG a ETF Constellation Taurus. Oba nové podfondy investují do portfolia indexových (pasivních) fondů ETF iShares. Portfolio využívá investiční strategii největšího světového správce aktiv, americké společnosti BlackRock.

Strategie fondu Constellation Taurus je dynamická s výraznou převahou akciových ETF. Díky tomu představuje ideální investiční příležitost pro investora s dynamickým investičním profilem, preferujícího vysoký výnos.

Do světa udržitelných investic, které v poslední době udávají trendy, pak otvírá dveře Fond ETF Constellation Sagittarius ESG. Udržitelné – ESG investice – jsou charakteristické zaměřením na sociálně odpovědné, ekologické a etické investování. To je v současné době hlavním trendem, který přitahuje i mnoho začínajících investorů.