Stěhování z nájmu do vlastního. Jaký je v současnosti trend, kolik mladých lidí bydlí v nájmu a proč? Jaký je trend v zahraničí? Vyplatí se celý život bydlet v pronájmu nebo je lepší investovat do hypotéky?

Podstatnou roli při rozhodování o tom, za je lepší bydlet ve vlastním nebo si byt pronajmout, hrají finance. Vždy je dobré se v klidu zamyslet a zvážit varianty, které pro vás budou nejvhodnější. Promyslet plusy a mínusy, a samozřejmě i finanční možnosti. Situace se mění i s věkem.

Mileniálové si chtějí užívat. Zlom přichází kolem třicítky
Obecně platí, že mladí lidé do 25 let vyhledávají pronájem. Chtějí více cestovat a méně se vázat. Peníze utrácejí za své koníčky, chtějí poznávat svět. Investovat do sebe, do vzdělání. Zasahují do toho ale i čistě praktické důvody.

Pokud mladý člověk nezdědil byt po příbuzných, je pro něj pronájem na začátku kariéry mimo bydlení u rodičů často jedinou dostupnou volbou. Navíc má své výhody – mladí se naučí samostatnosti, hospodaření s financemi a mohou si zkusit život s partnerem. Další výhodou může být také flexibilita – nájem vypovíte v řádu několika měsíců a jediné náklady představuje stěhování.

Kolem třiceti, kdy mají lidé nastartovanou kariéru a roste jim plat, se situace mění. Je to i doba, kdy začínají přemýšlet o hypotéce. Z průzkumu agentury NMS Market Research vyplývá, že většina mladých Čechů (93 %) chce bydlet ve vlastním. Zbytek pak upřednostňuje pronájem.

Eigenheim

Mít své „doma“ se vyplatí
Život máte jen jeden a proč jeho velkou část neprožít ve vlastním bydlení podle vašich představ. O svém majetku rozhodujete podle sebe. Svou nemovitost můžete upravovat, rekonstruovat a zhodnocovat. Je vaše a investujete tak do svého. Budujete si místo pro život své rodiny a vytváříte si „svůj vlastní domov“. I bydlení v nájmu má své výhody, ale plusy u pořízení nemovitosti na hypotéku v Česku zatím stále převažují.

Investujte do vlastního bydlení
Růst cen pronájmů se sice vlivem koronavirové pandemie zastavil, přesto pořízení vlastního bydlení může být do budoucna investicí se zajímavým zhodnocením.

Musíte ale počítat s tím, že starost o nemovitost také něco stojí. Odborníci odhadují, že z dlouhodobého pohledu vynaložíte na údržbu bydlení v průměru 60 korun na každý čtvereční metr plochy bydlení měsíčně. I proto nejde jednoduše poměřovat výši nájmu s měsíční splátkou hypotéky.

Na druhou stranu ale ceny nemovitostí především v centru velkých měst často výrazně převyšují finanční možnosti (nejen) mladých lidí. A tak zatímco si Češi donedávna pořizovali domky v příměstských oblastech kvůli zahradě, dnes je to pro ně spíše nutnost. I přesto je jistota, kterou vlastní bydlení přináší, pro Čechy často nenahraditelná.

Šetřit začněte brzy
Podle doporučení České národní banky mají mít zájemci o hypotéku našetřeno alespoň 10, ideálně 20 procent z pořizovací ceny nemovitosti. To může ve větších městech klidně představovat částku přes milionu korun. Proto je důležité si na bydlení začít šetřit co nejdříve. Nejlépe hned od začátku pracovní kariéry.

Mladí Češi přitom ke snu o vlastním bydlení přistupují zodpovědně. Šetří si více než polovina z nich, ve věkové skupině do 25 let dokonce dvě třetiny dotázaných v průzkumu NMS Market Research. A začínají v průměru po dvacítce. Z toho vyplývá, že zadlužit se hypotékou je vhodné až když máte srovnané priority, stálý příjem, případně dostatečnou finanční rezervu.

Při srovnání pronájmů a hypotéky často zaznívá argument o flexibilitě bydlení v pronájmu. Když vám na bydlení cokoliv přestane vyhovovat, můžete se kdykoliv přestěhovat. Ale i hypotéka již dávno poskytuje jistou míru flexibility. Nemovitost s hypotékou můžete kdykoliv prodat a hypotéku splatit, nebo si ji naopak po narození dítěte navýšit a vyměnit bydlení za větší.

Hypotéka však také rodinný rozpočet zatíží na řadu let, proto je nutné o jejím nastavení důkladně přemýšlet. A především mít vždy dostatečnou finanční rezervu na nečekané výdaje. Ta by se měla pohybovat ve výši alespoň ve výši tří až šesti měsíčních příjmů. Splátky na doraz si rozhodně nikdy nenastavujte. Můžete například dlouhodobě onemocnět, nebo nečekaně přijdete o práci, ušetřené peníze se pak budou hodit.

Eigenheim

Hypotéky - poslední možnost?
Období nízkých úrokových sazeb hypotečních úvěrů skončilo. Podle Fincentrum Hypoindexu nabídkové sazby již překonaly hladinu 4 % a míří ještě výše. A to není jediná rána pro dostupnost hypotečních úvěrů.

Česká národní banka se vrátila k tvrdší regulaci hypotečního trhu. Od 1. dubna 2022 (ano, od apríla, to není žert) si budou moci lidé vzít hypotéku jen na 80 % zástavní hodnoty nemovitosti, budou moci čerpat úvěry jen do výše 8,5násobku ročních příjmů a splátka bude moci tvořit jen 45 % jejich měsíčního příjmu.

ČNB zároveň využila možnosti stanovit podmínky pro mladé žadatele do 36 let. Ti tak budou moci i nadále čerpat až 90 % hypotéku, půjčit si budou moci až 9,5násobek ročních příjmů a splácet budou moci až 50 % z měsíčního příjmu.

Na Západě je běžné si bydlení celý život pronajímat
Pokud chcete bydlet v některé ze zajímavých lokalit například v Praze, často vám kvůli vysokým cenám nezbyde jiná možnost než se poohlédnout po pronájmu. Ale zatímco u bydlení na hypotéku vám díky inflaci hraje čas do karet a prakticky výší splátky v čase snižuje, u nájmů je to přesně naopak. Pronajímatelé berou v úvahu nejen rostoucí poptávky, ale také inflaci a nájmy pravidelně upravují.

Podle různých aktuálních statistik nájmy ve městech dlouhodobě rostou, až na výkyv způsobený koronavirem.  Ve 4. čtvrtletí 2021  ceny za pronájem bytu/měsíc dosahovaly pro byt 2 + kk v Praze 15 000 Kč, v Brně za  14 500 Kč a v Ostravě za 8 800 Kč. Flexibilita nájmu je tak vykoupena větší nejistotou ohledně budoucích nákladů, které na bydlení vynaložíte. Navíc finance odevzdáváte pronajímateli a neinvestujete do vlastního.

I přesto na rozdíl od Čechů lidé v západní Evropě preferují spíše nájemní bydlení před vlastní nemovitostí. V sousedním Německu žije v nájmech polovina lidí. Ve velkých městech je to pak až 70 procent. Podle české čtyřicátnice Gabriely, která už dvacet let žije v Berlíně je důvod jednoduchý.

„Němci jsou zvyklí se více stěhovat za zaměstnáním, a proto se tolik nechtějí vázat. Navíc ceny bytů například v Berlíně rekordně rostou,“ myslí si obyvatelka Berlína. Připomeňme však, že pořízení vlastního bydlení v Německu spojeno hned s několika nevýhodami, především se nákup prodražuje o vysoké daně a administrativní poplatky.

Vývoj cen nemovitostí

Blog

Prodáváte nemovitost? Zvolte realitku a výhradní zastoupení. Vyhnete se případným nepříjemnostem.

Prodej či nákup nemovitosti představuje jednu z nejvýznamnějších životních událostí, která je často spojena s emocemi a rizikem chyby v důsledku nedostatku zkušeností. Proto je nezbytné vyhledat profesionála z oblasti realit, který vás celým procesem provede a bude navigovat správným směrem.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více
Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více
230627_Swisslife_Sustainability_Tram_1238

Blog

Stavební spoření v roce 2024

Stavební spoření v roce 2024 se bude potýkat s dalšími změnami. Stát od 1. ledna snížil podporu na maximálně 1 000 Kč ročně. Některé stavební spořitelny budou tento výpadek kompenzovat prostřednictvím bonusů. V oblasti úvěrů sledujte zvýhodněný úvěr k programu Oprav dům po babičce, který nabízí výhodné podmínky pro rekonstrukce.

Číst více
Privatbankiers

Blog

Makroekonomické změny vyvolávají otázku, kam výhodně s penězi

V posledních letech jsme byli svědky období výrazně zvýšené inflace a vyšších úrokových sazeb, které představovaly hrozby pro finanční trhy i osobní finance. Dnes můžeme sledovat první signály naděje na návrat ke stabilnějším ekonomickým podmínkám. Důležitým faktorem této změny je politika České národní banky, která již nějakou dobu udržuje vyšší úrokové sazby, aby tlumila inflační tlaky. Záměry ČNB se vyplatily a inflace postupně směřuje k inflačnímu cíli stanovenému na úrovni dvou procent. Tento vývoj je bezesporu pozitivní zprávou pro českou ekonomiku a zároveň přináší úlevu střadatelům, jejichž úspory již nebudou tak výrazně devalvovány inflací.

Číst více
Buttler1

Blog

Myslet penězi: Rozhovor s Monikou Bütler o nezávislosti, rozhodování a finančním vzdělávání

Monika Bütler je považována za jednu z nejvlivnějších ekonomek ve Švýcarsku. Podívejme se na příklady, proč je výpočet pravděpodobnosti základem mnoha rozhodnutí, která pravidla nám usnadňují život a jaké bylo její nejlepší finanční rozhodnutí.

Číst více