V posledních letech jsme byli svědky období výrazně zvýšené inflace a vyšších úrokových sazeb, které představovaly hrozby pro finanční trhy i osobní finance. Dnes můžeme sledovat první signály naděje na návrat ke stabilnějším ekonomickým podmínkám. Důležitým faktorem této změny je politika České národní banky, která již nějakou dobu udržuje vyšší úrokové sazby, aby tlumila inflační tlaky. Záměry ČNB se vyplatily a inflace postupně směřuje k inflačnímu cíli stanovenému na úrovni dvou procent. Tento vývoj je bezesporu pozitivní zprávou pro českou ekonomiku a zároveň přináší úlevu střadatelům, jejichž úspory již nebudou tak výrazně devalvovány inflací.

Privatbankiers

Nižší inflace s sebou nese i pokles úrokových sazeb, což představuje výzvu pro dosahování atraktivních výnosů z tradičních spořících produktů, jako jsou spořící účty, termínované vklady a další nástroje peněžního trhu. Investoři tak budou hledat příležitosti, jak dosáhnout vyššího zhodnocení svých investic. Jaké máte možnosti a jaké příležitosti se nabízí pro rozumné alokování kapitálu?

Akcie:

Historické zkušenosti ukazují, že období snižujících se úrokových sazeb bývá příznivé pro akciové trhy. Nižší náklady na úvěry stimulují ekonomickou aktivitu, což může vést ke zvýšení tržeb a ziskovosti firem. Znamená to, že atraktivita akcií jako investičního nástroje roste. Levnější úvěry usnadňují expanzi podnikání, což může znamenat růst hodnoty akcií. Zaměřte se na výběr akcií takových společností, které mají potenciál těžit z oživení ekonomické aktivity.

Dluhopisy:

Dluhopisy představují zásadní složku diverzifikovaného portfolia, zejména v době, kdy se úrokové sazby snižují. Pokles úrokových sazeb typicky vede ke zvýšení cen dluhopisů, což investorům přináší kapitálové zisky. V současné době, kdy úrokové sazby stále nejsou na svém minimu a pravděpodobně tak budou dále klesat, mohou být dluhopisy zajímavou investicí. Při výběru dluhopisů ale postupujte opatrně. Každý dluhopis je totiž jinak rizikový a často je složité jejich riziko analyzovat. Pro neprofesionálního investora doporučujeme fondové řešení, které spravuje zkušený odborník a jejich portfolio je diverzifikované.

Alternativní investice:

Komodity, zlato, umělecké předměty nebo kryptoměny přitahují stále více pozornost investorů. Mohou nabídnout ochranu proti inflaci a poskytnout portfoliu další diverzifikaci. Je nezbytné k nim přistupovat s opatrností, neboť mohou být spojeny s vyšším rizikem. Měly by tvořit pouze část portfolia a ladit s celkovou investiční strategií a tolerancí k riziku.

Nemovitosti:

Investice do nemovitostí jsou stále atraktivní díky schopnosti ochránit hodnotu investice v době inflace. Financování koupě nemovitostí prostřednictvím hypotečních úvěrů je za současného poklesu úrokových sazeb výhodnější. Zvýšený zájem o hypotéky může vést k růstu cen nemovitostí, což představuje potenciál pro kapitálový růst. Nemovitosti kromě jiného nesou pravidelnou rentu z nájmů. 

Je třeba mít na paměti, že každá investice nese určité riziko a zisk není nikdy zaručen. Důkladný výzkum a pochopení vašich finančních cílů a tolerance k riziku jsou klíčové před rozhodnutím o investici. Doporučujeme konzultaci s finančním poradcem, který vám pomůže vytvořit vaši individuální investiční strategii reflektující vaše potřeby a cíle. 


Chcete s námi investovat? Sjednejte si schůzku s odborníkem.

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více
10_Qualle_Hires

Dlouhověkost

10 nejdéle žijících tvorů na naší planetě

Lidé žijí poměrně dlouhou dobu a dožívají se stále vyššího věku. Existují však živočichové, kteří žijí o dost déle, jeden z nich je dokonce nesmrtelný.

Číst více