Od 1. září 2024 vstoupí v účinnost část novely zákona o spotřebitelském úvěru, která přináší klíčové změny v oblasti předčasného splácení hypoték mimo fixační období. Tato legislativní úprava je reakcí na potřebu nastavit jasná pravidla pro stanovení případných poplatků či sankcí spojených s předčasným splacením hypotečního úvěru.

Familien

Klienti mohou, respektive budou moci, mimo fixační období zcela splatit hypotéku bez jakýchkoliv sankcí či poplatků, a to v těchto specifických případech:

  1. Při plnění z pojistné smlouvy sjednané pro zajištění schopnosti splácet úvěr.
  2. Do 3 měsíců ode dne sdělení nové výše úrokové sazby.
  3. Při úmrtí, dlouhodobé nemoci či invaliditě dlužníka, jeho manžela/manželky či partnera/partnerky.
  4. Při prodeji nemovitosti, která je předmětem zajištění úvěru, pokud ke splacení dojde po 2 a více letech ode dne sjednání úvěru (nově od 1. 9. 2024).
  5. Při vypořádání společného jmění manželů při rozvodu u nemovitosti, která je předmětem zajištění úvěru, pokud ke splacení dojde po 2 a více letech ode dne sjednání úvěru (nově od 1. 9. 2024).

V případě, že klient bude splácet hypotéku mimo termín fixace a žádná z výše uvedených výjimek nebude splněna, bude si banka moci účtovat poplatek v maximální výši 1 % z předčasně splacené části celkové výše úvěru. Tento poplatek však bude postupně snižován podle toho, jak moc blízko či daleko bude dlužník od termínu fixace úrokové sazby.

Novela zákona o spotřebitelském úvěru přináší významné změny pro klienty, kteří zvažují předčasném splacení své hypotéky mimo fixační období. Tato opatření mají za cíl posílit transparentnost a spravedlnost v oblasti hypotečního financování.


Sjednejte si schůzku

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více
10_Qualle_Hires

Dlouhověkost

10 nejdéle žijících tvorů na naší planetě

Lidé žijí poměrně dlouhou dobu a dožívají se stále vyššího věku. Existují však živočichové, kteří žijí o dost déle, jeden z nich je dokonce nesmrtelný.

Číst více