Průměrná úroková sazba hypoték se podle Fincentrum Hypoindexu v listopadu přiblížila hranici 3 %. Ani růst úrokových sazeb ale nezbrzdil zájem o hypotéky. Banky sjednaly hypotéky za více než 37 miliard korun. V letošním roce by se mohl objem poskytnutých hypoték vyšplhat až za hranici 420 miliard korun.

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla za posledních devět měsíců již o 0,77 procentního bodu. Jen v listopadu vzrostla o 16 bazických bodů na 2,70 % p. a. Naposledy byla průměrná sazba na této úrovni v létě roku 2019.

„Průměrná úroková sazba Fincentrum Hypoindex za měsíc listopad začíná pomalu dohánět nabídkové sazby bank a svou hodnotou 2,70 % se čím dál víc přibližuje hranici 3 % a je jasné, že bude stoupat i nadále,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Objemy s koncem roku opět rostou
Hypoteční trh v listopadu opět trhal rekordy. Banky sjednaly 11 369 hypotečních úvěrů, tedy o 13 procent více než v říjnu a o 22 procent více než před rokem. „Větší počet hypoték v listopadu byl poskytnut pouze v roce 2016, a to 14 386. Zatímco ale v roce 2016 nepřekročil objem poskytnutých hypoték hranici 30 miliard

korun, letos v listopadu se vyšplhal na 37,204 miliardy korun. Oproti říjnu vzrostl objem sjednaných hypoték o 16 procent a meziročně pak došlo k nárůstu dokonce o 38 procent,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

V roce 2016 podpořil obrovský zájem o hypotéky strach z nového zákona o spotřebitelském úvěru. Letos je zvýšený zájem o hypotéky hned ze dvou důvodů. Prvním jsou obavy z dále rostoucích hypotečních sazeb, čemuž nasvědčuje i vývoj sazeb na mezibankovním trhu. A druhým jsou obavy z přísnějších podmínek poskytování hypoték, které na konci listopadu ohlásila ČNB s platností od dubna 2022.

listopad-2021-hypoindex

Hranice 400 miliard sjednaných hypoték se otřásla
Od ledna do listopadu letošního roku sjednaly banky hypotéky již za více než 392,6 miliardy korun. Do konce roku zbývá poslední měsíc, přesto již s naprostou jistotou můžeme říci, že se hypotečnímu trhu podaří překonat hranici 400 miliard korun sjednaných hypoték.

„Nyní již není otázkou, zda objem poskytnutých hypoték pokoří hranici 400 miliard korun, ale o kolik. A s ohledem na obvykle silné poslední měsíce v roce a zvýšený zájem způsobený dopředu ohlášenými regulatorními kroky ČNB, se dá očekávat překročení této hranice tak o cca 20 miliard korun,“ uvedl Jiří Sýkora.

Průměrná hypotéka na novém rekordu
„Průměrná výše hypotéky po dvou měsících mírného snížení, dosáhla na novou rekordní hodnotu 3 272 369 Kč. A s ohledem na vývoj cen nemovitostí můžeme očekávat její další pozvolný růst,“ dodal Jiří Sýkora.
Podobnou rychlostí jako letos v listopadu rostla průměrná sazba naposledy v srpnu 2008. Průměrná úroková sazba hypoték přesto neroste tak rychle jako nabídkové sazby bank, které ve většině bank již překročily hranici 4 %. Důvodem jsou především hypoteční smlouvy klientů, které začaly banky sjednávat před několika měsíci ještě za výhodnějších podmínek.

„V nejbližší době zřejmě k obratu na mezibankovním trhu nedojde a zdroje se budou bankám dále prodražovat. Zároveň je pravděpodobné, že Česká národní banka (ČNB) neskončila se zvyšováním základních úrokových sazeb. Růst nabídkových sazeb hypoték tak ještě není zdaleka u konce. S vyššími sazbami by měl ale časem ochladnout zájem o hypotéky. V následujících několika měsících se to ale zřejmě projeví, i vzhledem k ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, především v délce volené fixace, která se s růstem sazeb přesune od sedmi či desetiletých ke kratším fixacím,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.