Rádi bychom vás informovali o povinnostech spojených s daní z nemovitých věcí pro rok 2024. Pokud jste se stali vlastníkem nemovité věci v průběhu roku 2023, máte povinnost podat daňové přiznání nejpozději do konce ledna 2024.

Podání daňového přiznání je jednorázová povinnost, a to pouze pro ty, kteří nabyli vlastnictví k nemovité věci v předešlém roce, nezávisle na formě nabytí. Nemá tedy vliv, zda jste nemovitost koupili, či jí bezplatně získali například v dědictví či darem. Je důležité, abyste na tuto povinnost nezapomněli a včas zajistili podání vašeho daňového přiznání.

Eigenheim

V souladu s nedávným konsolidačním balíčkem platí, že daň z nemovitosti musí být přiznána i za garáže, které se k tomuto účelu nevyužívají (rozhodující je evidovaný způsob využití v katastru nemovitostí), dále přístavby či částí domu, které se využívají pro ubytovací služby.

Dle zmíněného konsolidačního balíčku dochází rovněž ke zvýšení sazby daně z nemovitosti o cca 80 % a může se v jednotlivých obcích lišit. Samotná daň se skládá ze základní sazby a místního koeficientu dle konkrétní obce, ve které se nemovitost nachází.

Daň z nemovitosti musí být uhrazena do konce května, resp. pokud daň přesáhne částku 5 000 Kč, lze platbu rozložit do dvou stejných splátek splatných do konce května a listopadu. Pokud jste nabyli nemovitost již dříve než v roce 2023, zašle vám finanční úřad automaticky složenku s již navýšenou daní, kterou je třeba uhradit.

Eigenheim

V případě, že jste nemovitost v uplynulém roce prodali, nemáte již žádnou povinnost ohledně oznamování daně. Všechny formality spojené s daní z nemovitosti již leží na novém vlastníkovi - kupujícím.

Máte v plánu v tomto roce prodat či koupit nemovitost? Rádi vám poskytneme aktualizované informace a asistenci vám při správném výběru a dodržení legislativních povinností. Spojte se s jedním z našich odborníků a bydlete podle vašich vlastních představ.


Sjednejte si schůzku

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Vývoj cen nemovitostí

Blog

Prodáváte nemovitost? Zvolte realitku a výhradní zastoupení. Vyhnete se případným nepříjemnostem.

Prodej či nákup nemovitosti představuje jednu z nejvýznamnějších životních událostí, která je často spojena s emocemi a rizikem chyby v důsledku nedostatku zkušeností. Proto je nezbytné vyhledat profesionála z oblasti realit, který vás celým procesem provede a bude navigovat správným směrem.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více
Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více