Nemovitosti můžeme považovat za jednu z nejdůležitějších investic v životě každého z nás. Prodej nemovitosti, ať už se jedná o byt, dům, nebo pozemek, je proces, který může být plný úskalí a nástrah. Můžete se pokusit projít touto cestou sami, ale nebylo by lepší mít průvodce?

Někoho, kdo se vyzná – má zmapovanou doslova každou hroudu v okolí, každý svah a ví o každé překážce Toto nabízí profesionální realitní kancelář. V dnešní době, kdy se trh s nemovitostmi neustále mění a vyvíjí, je důležité mít po svém boku odborníka, který vás bude provázet tímto složitým procesem. Ať už jste prodávající, nebo kupující, výhody využití služeb profesionální realitní kanceláře jsou nesporné.

sl_50+_planung_0215

Realitní turisté

Na trhu s nemovitostmi se setkáte s různými typy lidí. Někteří jsou skuteční zájemci o koupi, zatímco jiní jsou pouze "realitní turisté", kteří projevují zájem, ale ve skutečnosti nemají v úmyslu nic koupit. Bez zkušeného realitního makléře může být těžké rozlišit mezi těmito dvěma skupinami. Profesionální realitní makléř vám pomůže najít skutečné zájemce a ušetří vám čas a energii, kterou byste jinak sami museli věnovat "hledání jehly v kupce sena".

Pozor na překupníky na webech

Pokud se pustíte do světa realit na vlastní pěst, čeká na vás například úskalí v podobě portálů pro prodej „bez realitky“. Pak však vaše nemovitost nebude inzerována na všech důležitých realitních portálech. To znamená, že oslovíte pouze malé části potenciálních zájemců. Naopak profesionální realitní kancelář má přístup k široké síti portálů a může tak zvýšit viditelnost vaší nemovitosti a dosáhnout většího počtu potenciálních kupců.

Na portálech pro ty, kteří prodávají nemovitost bez pomoci realitního makléře navíc často narazíte na překupníky nemovitostí. Tito lidé jsou zkušení v tom, jak projevit zájem a vyjednat s nezkušeným prodávajícím velmi nízkou cenu. Prodávající pak může přijít o významnou část svého potenciálního zisku z prodeje nemovitosti. Tady opět vstupuje do hry zkušený realitní makléř. Ten dokáže rozpoznat překupníky a bránit jejich pokusům o snížení ceny. Může také využít své zkušenosti a nástrojů k vyjednání co nejvyšší možné ceny prodeje.

Více realitek neznamená lepší cenu

Jednou z dalších běžných chyb při prodeji nemovitosti je situace, kdy prodávající svěří prodej více než jedné realitní kanceláři a nedá ji exklusivitu. Na první pohled to může vypadat jako dobrý nápad, protože se zdá, že takový postup by mohl maximalizovat viditelnost nemovitosti a možnost rychlého prodeje. Ale opak je pravdou. Pokud je prodej svěřen více realitním kancelářím, může to u potenciálních kupců vyvolat dojem, že se jedná o problémovou nemovitost. Mohou se domnívat, že existují důvody, proč nemovitost nebyla dosud prodána, ačkoli je na trhu prostřednictvím několika realitek. Takové vnímání může odradit kupce a v důsledku toho prodloužit prodej.

Kromě toho profesionální realitní makléř, který používá správné postupy při prodeji nemovitosti, často dosahuje lepší prodejní ceny, než prodávající sám. A to dokonce až o 20%. Tato skutečnost dokládá hodnotu odborných znalostí a dovedností, které realitní makléři přinášejí do procesu prodeje.

Proto je důležité zvážit, zda je výhodné svěřit prodej více než jedné realitní kanceláři. V mnoha případech je lepší zaměřit se na kvalitu spolupráce s jednou kanceláří, než se snažit zvýšit viditelnost rozptýlením nabídky mezi více realitek. Důkladný výběr realitní kanceláře, která má zkušenosti, odborné znalosti a vynikající pověst, může být klíčovým faktorem úspěšného prodeje nemovitosti.

Stále prodáváme za nejvyšší možnou tržní cenu

Český realitní trh se po nedávném útlumu pomalu probouzí. Zájemci o koupi nemovitostí se sice potýkají s vyššími úroky hypoték než před rokem, ale na druhou stranu mají příležitost nakoupit nemovitosti levněji než před dvěma lety. Tento fakt často vyrovnává nárůst úrokových sazeb, který je spojený s hypotečním financováním.

V průběhu posledního roku a půl se prodávající na trhu naučili lépe pracovat s cenami nemovitostí. I když jsou ceny nyní nižší, stále se pohybují na relativně vyšší úrovni ve srovnání s předchozím obdobím růstu cen na českém realitním trhu. To znamená, že prodej nemovitostí stále zůstává atraktivním a prodávajícím se často vyplatí.

Důležité je také zmínit, že mnoho prodávajících, kteří svou nemovitost prodají, často sami nakupují jinou novou nemovitost. A i tyto nové nemovitosti se momentálně pohybují ve snížené cenové relaci. To znamená, že prodávající mohou využít nižší ceny na trhu nejen při prodeji, ale i při nákupu své nové nemovitosti. Trh se tak postupně oživuje a poskytuje příležitosti jak kupujícím, tak prodávajícím.

Proč byste měli využít služeb Swiss Life Select Reality v České republice?

Jak již bylo řešeno v dnešním rychle se měnícím realitním trhu může být prodej nemovitosti výzvou. Avšak se Swiss Life Select Reality se tento proces stává nejen snadnějším, ale také efektivnějším.
Naše taktika není zaměřená jen na prodej nemovitostí našich klientů, ale na dosažení co nejvyšší možné tržní ceny. Jak toho dosahujeme? Díky naší hluboké znalosti trhu a sofistikované strategii, která se neustále přizpůsobuje aktuálním podmínkám na trhu.

Klíčovou službou, kterou poskytujeme, je bezplatná regionální analýza realitního trhu. Tato analýza dává našim klientům představu o současné situaci v jejich lokalitě, pomáhá jim rozumět doporučeným strategiím a cenovým trendům. Tímto způsobem se snažíme zajistit, aby prodej jejich nemovitosti byl co nejvýhodnější a nejpříjemnější.

Naše unikátní výhoda spočívá, mimo jiné, v našem jedinečném poptávkovém systému. Pokud nám svěříte prodej vaší nemovitosti, můžeme oslovit poptávající klienty skupiny Swiss Life Select. Naše mateřská společnost Swiss Life Select má 400 000 klientů, pro které zajišťuje investiční, finanční a hypoteční poradenství. Celá řada těchto klientů řeší i otázku bydlení, či investic do nemovitostí. Tím se zvyšuje šance na rychlý a efektivní prodej.

Swiss Life Select Reality je tedy jasnou volbou pro ty, kdo hledají profesionální, transparentní a účinný způsob prodeje své nemovitosti. Naše strategie, spolehlivost a komplexní servis nás odlišují od konkurence a dělají z nás důvěryhodného partnera na cestě k prodeji vaší nemovitosti.

Potřebujete poradit s nákupem nebo prodejem nemovitosti? Jsme zde pro vás.

Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více
01_Matthieu_Leimgruber_Aufmacherbild2

Dlouhověkost

Vynález důchodu

V dnešní době nám důchodové zabezpečení umožňuje vést ve stáří finančně nezávislý život. Jak ale tento systém starobního důchodu vlastně vznikl? Historik Matthieu Leimgruber se zabývá historií důchodových systémů a jejich významným přínosem pro fungování společnosti.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více