Většina rodičů touží po tom, aby jejich děti měly co nejlepší start do dospělého života. Investice do vzdělání je často považována za jeden z nejlepších způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout.

Avšak s rostoucími náklady na vzdělávání je nezbytné být připraven finančně. Jak tedy zajistit, aby měly vaše děti dostatečné prostředky na pokračování ve studiu, aniž by to příliš zatížilo vaši kapsu a vy i vaše děti jste mohli vést život podle vlastních představ?

Familien

Jedním z nejdůležitějších kroků v životě mladého člověka je rozhodnutí, zda pokračovat ve svém vzdělávání na střední nebo vysoké škole. Ať už se jedná o studium oboru, který vyžaduje vyšší odbornost, nebo o rozšíření vědomostí a dovedností, je investice do vzdělání vždy dobrou volbou.

Kolik budete potřebovat?

Pro rodiče je také složité dopředu odhadnout, jakou cestou se jejich ratolest vydá a zda bude mít vůbec zájem studovat třeba vysokou školu, případně kde. Vždy je ovšem dobré být připraven – ušetřené peníze lze případně využít na něco jiného. Abychom si udělali lepší představu o tom, kolik „dávat stranou“, podívejme se konkrétní příklad.
Náklady na rok studia na veřejné škole mohou být v průměru okolo 15 000 Kč. Když k tomu připočítáme i stravné a ubytování, dostáváme se na mnohem vyšší částky. Tyto náklady se samozřejmě mohou lišit v závislosti na konkrétních požadavcích školy a oboru studia. Soukromé školy jsou ještě o řád výše: zde se můžeme bez problémů pohybovat okolo sta tisíc ročně a více se vším všudy. Logicky to znamená, že na studium je dobré mít připraven objem peněz v hodnotě 150 000 až 500 000 Kč.

Kdy začít dítěti spořit?

„Příprava na toto životní období by měla začínat ještě před tím, než vůbec nastane. Začít by s tím tedy měli už rodiče studenta. Ideální volbou, jak se na toto období připravit, je spoření. Čím dříve totiž začnete, tím menší bude dopad na domácí rozpočet. Spoření je navíc jednou z možností, jak si zajistit nejen prostředky na začátek studia, ale i finanční stabilitu v jeho průběhu,“ říká Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.
Prvním krokem je zhodnocení potenciálních nákladů spojených se studiem. Tyto náklady zahrnují školné, ubytování, stravování, knihy a další materiály potřebné pro studium. Částka potřebná na studium se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako je typ instituce (státní vs. soukromá), délka studia a životní náklady ve městě, kde se nachází škola. Studium na střední škole trvá obvykle čtyři roky, zatímco studium na vysoké škole může trvat tři až pět let. V této fázi je vhodné naplánovat schůzku s profesionálním konzultantem který spočítá kdy je nejvhodnější začít a jaké nástroje využít.

Pravidelné investování je nejlepší volbou

Na první pohled to určitě není málo. Nicméně pokud přípravu nepodceníme a budeme si měsíčně odkládat již po narození dítěte například 500 Kč, pak za 18 let vloží rodič na účet dítěte 108 000 Kč. Při ročním 7% zhodnocení se vklady zhodnotí o 108 617 Kč, tedy prakticky dvojnásobně. Na konci má dítě ke studiu nebo jako dárek k 18. narozeninám naspořeno 216 617 Kč. Tato částka už je velmi zajímavá a v některých případech naprosto dostatečná k tomu, aby studenta provedla celým studijním životem. Další výhodou je, že všechny výdaje nepřijdou naráz, zbylé peníze se tudíž v čase mohou dále zhodnocovat. Zhodnocení okolo 7 % odpovídá investicím do akcií či jiného rizikovějšího produktu. Finální výnos může být samozřejmě vyšší nebo menší, vše záleží na vývoji vybraného instrumentu.

„Takové pravidelné investování navíc rozkládá riziko v čase, a je tak velmi pravděpodobné, že se zhodnocení vložených peněz opravdu dostaví. 500 Kč měsíčně by navíc rodinný rozpočet nemuselo ani tolik bolet. Ač tedy může vypadat skoro nereálné naspořit takovou částku, ve finále to není žádná věda,“ vysvětluje Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Jako spoření pro děti na takto dlouhý horizont můžete využít jeden z produktů Swiss Life Select včetně fondu Best Solution Progresivní, který je k tomuto účelu vhodnou volbou. Tyto produkty vám pomohou vést v budoucnu život podle vašich vlastních představ.

Speciální nabídka pro klienty Swiss Life Select

Chceme, aby naši klienti získali pro své děti to nejlepší, a proto přinášíme exkluzivní nabídku pro doplňkové penzijní spoření. Sjednejte si produkt Studium+ u Penzijní společnosti České spořitelny a využijte akční nabídky, která je platná pouze do 31. října 2023. Pro všechny, kteří se rozhodnou pro tento produkt a jejich děti jsou mladší 18 let, je zde možnost získat jednorázový bonus ve výši 1 000 Kč. Stačí, aby byl první příspěvek odeslán na účet do jednoho měsíce po nabytí účinnosti smlouvy a na smlouvě byla sjednaná služba E-mailová komunikace pro rychlou a pohodlnou komunikaci.

V dnešní době je význam spoření pro budoucnost našich dětí čím dál tím větší. Školní vzdělávání je klíčovým prvkem jejich osobního a profesního růstu. Abychom mohli naplnit jejich ambice a sny, je nezbytné plánovat dopředu a vytvářet stabilní finanční zázemí. Jak ukázal příklad, mohou i malé částky při správném plánování a investování vytvořit významný kapitál pro budoucí potřeby. Jde jen o to, udělat první krok a začít investovat do budoucnosti dětí. Dnes je ten správný čas začít.

Začněte dětem investovat ihned

Vyplňte kontaktní formulář a my se vám ozveme s řešením, díky kterému si můžete splnit vaše sny.

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Vývoj cen nemovitostí

Blog

Prodáváte nemovitost? Zvolte realitku a výhradní zastoupení. Vyhnete se případným nepříjemnostem.

Prodej či nákup nemovitosti představuje jednu z nejvýznamnějších životních událostí, která je často spojena s emocemi a rizikem chyby v důsledku nedostatku zkušeností. Proto je nezbytné vyhledat profesionála z oblasti realit, který vás celým procesem provede a bude navigovat správným směrem.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více
Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více