Stavební spoření v roce 2024 se bude potýkat s dalšími změnami. Stát od 1. ledna snížil podporu na maximálně 1 000 Kč ročně. Některé stavební spořitelny budou tento výpadek kompenzovat prostřednictvím bonusů. V oblasti úvěrů sledujte zvýhodněný úvěr k programu Oprav dům po babičce, který nabízí výhodné podmínky pro rekonstrukce.

230627_Swisslife_Sustainability_Tram_0998

Rok 2023 nebyl pro stavební spořitelny nikterak příznivý. Ve všech sledovaných statistikách zaznamenaly propady. V roce 2023 uzavřely stavební spořitelny 480 599 nových smluv o stavebním spoření. To je o 16 % méně než v předchozím roce a objem úvěrů klesl oproti předchozímu roku o 37 % na 35,5 mld. Kč. Jediným statistickým údajem s plusovou hodnotou byl součet cílových částek nově uzavřených smluv stavebního spoření, který dosáhl hodnoty 344 mld. Kč, což je o 7,5 % více než v předchozím roce.

Tento rok bude pro stavební spořitelny rokem, ve kterém si budou muset poradit s „nepřízní státu“. S účinností od 1. 1. 2024 se snižuje státní příspěvek na podporu stavebního spoření na maximálně  1 000 Kč/rok, a to pro nové i stávající smlouvy. Tento krok byl avizovaný hodně dopředu a některé stavební spořitelny na něj stihly zareagovat.  Nabídly svým klientům dorovnání tohoto výpadku z vlastních prostředků formou bonusů. Znamená to, že klienti, kteří si letos naspoří svých 20 tis. Kč, obdrží 1 000 Kč od státu a 1 000 Kč od své stavební spořitelny. 
V oblasti úvěrů by se však mohlo spořitelnám blýskat na lepší časy. Pomoci by jim v tom mohl nově zavedený produkt – Zvýhodněný úvěr k programu Oprav dům po babičce. Tento produkt byl zaveden ve spolupráci Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR) a stavebních spořitelen sdružených v Asociaci českých stavebních spořitelen. Zvýhodněný úvěr bude poskytován úspěšným žadatelům v programu Oprav dům po babičce na pokrytí výdajů na renovace a může dosáhnout až dvojnásobku schválené dotace, a to se zvýhodněným úrokem, který nesmí překročit sazbu RPSN vyhlašovanou státem. Pro letošní rok je hodnota zastropována na 3,5 %. Vedle čtyř stavebních spořitelen – ČSOB stavební spořitelna, Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) ohlásila nyní vstup do projektu i UniCredit Bank. 

Předvídat vývoj v roce 2024 pro stavební spořitelny je poměrně složité.  O tom, jak se jim bude dařit, rozhodnou nejen výše uvedené faktory, ale i výše úrokových sazeb na straně úvěrů  i na straně spořící složky. A je jen na spořitelnách, jaké další obchodní příležitosti na trhu objeví.

Ing. Jiří Sýkora
analytik společnosti Swiss Life Select

Zajímají vás podmínky stavebního spoření? Sjednejte si s námi schůzku.

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Geschäftskunden

Investiční poradna

Investice roku 2023: Přehled nejúspěšnějších investičních fondů

Prestižní událost Investice roku 2023 představuje platformu pro srovnání a ocenění retailových fondů v ČR. Již počtrnácté byly vyhlášeny nejlepší fondy podle dlouhodobě neměnných kritérií, což přináší cenné poznatky o domácím investičním trhu. Výsledky umožňují zákazníkům sledovat aktuální dění na investičním trhu a mohou být pomocníkem při investičním rozhodování. Přečtěte si celý článek a získejte přehled o investičním trhu.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více
10_Qualle_Hires

Dlouhověkost

10 nejdéle žijících tvorů na naší planetě

Lidé žijí poměrně dlouhou dobu a dožívají se stále vyššího věku. Existují však živočichové, kteří žijí o dost déle, jeden z nich je dokonce nesmrtelný.

Číst více