Tvorba rezervy na penzi je klíčovým finančním cílem, který od samotného počátku vyžaduje správná rozhodnutí. Letošní rok 2024 je rokem velkých změn v oblasti penzijních produktů. Od 1. ledna již většina novinek platí, ale od 1. července se chystají další.

230707_Swisslife_Sustainability_Train_0334

Jedná se o změnu pro klienty asi nejviditelnější, a to změnu ve státních příspěvcích. Nejen že dochází ke změně výpočtu, kdy se státní podpora bude vždy vypočítávat jako 20 % z měsíčního příspěvku účastníka, ale hlavně se mění hranice pro vznik jejího nároku a s tím i minimální a maximální výše státní podpory.

Zvýšením této minimální hranice pro připsání příspěvku od státu ze 300 Kč na 500 Kč tak od počátku prázdnin vznikne velká skupina klientů, která nově na tento příspěvek nedosáhne.  Druhou skupinou klientů, kteří by měli zvýšit svou pozornost jsou ti, kteří v rámci penzijních produktů chtějí od státu dostat maximum výhod. Nyní jim stačí na svoji penzijní smlouvu zasílat měsíčně 1 000 Kč a ze státní kasy obdrží 230 Kč. Nově budou muset zasílat částku 1 700 Kč, aby dosáhly maximálního státního příspěvku, tedy částku 340 Kč. Tato poslední změna má samozřejmě vliv nejen na měsíční státní podporu, ale také na to, jakou část si může klient započítat jako daňové zvýhodnění.

Na první pohled by se dalo říci, že stačí pouze navýšit svoje měsíční příspěvky a je „vymalováno“. To však nemusí být tak jednoduché. Do hry totiž vstoupil nový produkt s názvem Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který nově umožňuje pomocí daňově zvýhodněných investic spořit na penzi, a to i s příspěvkem zaměstnavatele. DIP sice nemá přímou podporu od státu ve formě státního příspěvku, ale na druhou stranu umožňuje odečítat od daňového základu příspěvky už od 1 Kč, a navíc při jednorázovém vypořádání (takto smlouvy DPS dnes ukončuje přes 90 % klientů) na konci smlouvy nemusí na rozdíl od DPS své výnosy zdanit. A zdanění v tomto případě může být i vyšší než samotné příspěvky od státu. Nastávající změny v oblasti penzijních produktů mají hluboký dopad na finanční plánování a budoucnost každého z nás. Nové podmínky pro maximální výhody vyžadují pozornost a přehodnocení strategií spoření na penzi. Navíc s příchodem Dlouhodobého investičního produktu (DIP) se otevírají nové možnosti a výhody, které stojí za prozkoumání. 

Pokud byste se rádi v této oblasti více vzdělali, přidejte se k našemu webináři "Penzijní spoření v roce 2024 – velké změny ve dvou termínech" dne 21.5.2024 od 16 hodin. Bude to skvělá příležitost naučit se více o důležitých změnách a jak je efektivně zahrnout do vašeho plánu na stáří. 

Pomáháme vám zajistit se lépe na vaši finanční budoucnost a vést život podle vlastních představ.

Zajímají Vás možnosti spoření na penzi?

Zanechte nám kontakty a my se vám ozveme.

Collage_Headerbild_1920x1080_V2

Blog

Podívejme se zpátky do doby, kdy se ještě pojistné platilo poštovními známkami

Společnost Swiss Life Select se může pochlubit dlouhou a bohatou historií. Od našeho založení, které bylo možné pouze s pomocí tehdejšího Kreditanstaltu, přes bouřlivá léta po první světové válce až po etablování se jako významné životní pojišťovny v Evropě: ohlédnutí se za některými epizodami z pohnuté historie společnosti Swiss Life.

Číst více
2024_bourky

Bezstarostné léto: Jak se správně pojistit proti riziku

Léto je období plné radosti, cestování a zaslouženého odpočinku. Avšak i během těchto bezstarostných dnů nás mohou překvapit nečekané události, které mohou mít vážné následky pro náš majetek a finanční stabilitu. Povodně, požáry, krádeže a rizikové aktivity na dovolené představují reálná rizika, která bychom neměli podceňovat.

Číst více
SIAF_SCHULZ_020

Blog

Konzervativní odhad: lidé narození dnes se dožijí 100 let

Výzkumníci jsou ve shodě: technologický pokrok revolučně mění medicínu a významně prodlužuje lidský život. V tomto rozhovoru novinář a autor Thomas Schulz vysvětluje roli velkých technologických společností, co znamená delší život pro plánování důchodu a zda je nesmrtelnost víc než pouhý myšlenkový experiment.

Číst více